Skip to main content

Κροάτισσα ευρωβουλευτής θέλει να φτιάξει ομάδα στο ΕΚ με τίτλο «Φίλοι της Μακεδονίας»

Η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την Κροατία Μαριάνα Πέτιρ προσαπθεί να δημιουργήσει άτυπη ομάδα ευρωβουλευτών με τον τίτλο «Φίλοι της Μακεδονίας», εντός του Ευρωκοινοβουλίου, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

«Η ενέργεια αυτή παραβιάζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ σχετικά με την επίσημη ονομασία της χώρας αυτής, ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως έχει αρχικά  εκφραστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 1993 και υποσκάπτει ουσιαστικά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την ονομασία στα πλαίσια του ΟΗΕ και τις πρόσφατες προσπάθειες για την συμφωνία μέτρων οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης που πρότεινε η Ελλάδα», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «το οποίο δεν αποδέχεται ούτε χρησιμοποιεί αυτή την ονομασία και από τον πρόεδρό του να αποστασιοποιηθεί αυτής της πρωτοβουλίας και να προστατέψει τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Όποιες προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν σε πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των αναγκαίων και σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα όπως επανειλημμένα έχουν υπογραμμιστεί από θεσμικά όργανα της ΕΕ, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ», σημειώνουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Κώστας Χρυσόγονος. 

Επίσης ο κ. Παπαδημούλης που είναι και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επιστολή του προς τον Μάρτιν Σουλτς, τονίζει την αντίθεσή του καθώς και όλης της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην «προκλητική πρωτοβουλία» της Πέτιρ, υπενθυμίζοντας την επίσημη ονομασία της FYROM και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Επιστολή στον Σουλτς έστειλαν και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης στην οποία επισημαίνουν την πάγια στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναφέρεται στα Σκόπια με τον όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), την προσωρινή ονομασία με την οποία έγινε δεκτή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993 κατόπιν σχετικής σύστασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σημειώνουν ακόμη πως τέτοιες κινήσεις στέλνουν λάθος μήνυμα, ειδικά όταν γίνονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους , υπενθυμίζοντας ότι οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους.