Ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων η σημερινή, με τα συνδικάτα να συγκεντρώνονται για να συμμετέχουν στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται και για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο «επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα».
Σήμερα πραγματοποιούνται τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις, με το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) μαζί με την ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία ,στην οποία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι σε υπουργεία και εφορίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις πολεοδομίες και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν το ΕΚΑ και το ΠΑΜΕ, αλλά και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Η ΑΔΕΔΥ σε μηνυμά της τονίζει ότι «ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886»
Καταγγέλλει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατίθεται στη Βουλή για:
- Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
- Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
- Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
- Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
- Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα
και καλεί σε συγκέντρωση στις 11:00 στην πλ. Κλαυθμώνος με σύνθημα «όχι στον εργασιακό μεσαίωνα, κάτω τα χέρια απο το 8ωρο».
Με τις γροθιές υψωμένες χιλιάδες απεργοί τραγούδησαν τον ύμνο της «Διεθνούς» στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ το σύνθημα «Κόκκινη Πρωτομαγιά – πρωτοπόρα εργατιά» αντήχησε στο τέλος της συγκέντρωσης. Στην εξέδρα των ομιλητών το σύνθημα ήταν «Πρωτομαγιά 2021. Τα κέρδη τους οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Ηλίας Κανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Speedex, καταγγέλλοντας τα σχέδια για καταπάτηση του 8ωρου. «Αυτοί που αγωνίστηκαν για να έχουμε εμείς το 8ωρο δε λογάριασαν τίποτα», σημείωσε και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν με την ίδια αποφασιστικότητα τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.
Το απεργιακό «παρών» των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία μετέφερε η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. «Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, της ίδιας μας της ζωής, δεν παίρνει αναβολή, δεν καταλαβαίνει από απαγορεύσεις ούτε λυγίζει στην ένταση της καταστολής», τόνισε. «Οι πανδημίες δεν θα τελειώσουν προς όφελος του λαού όσο η υγεία πουλιέται. Σήμερα δίνουμε όρκο στους νεκρούς της τάξης μας, στους νεκρούς από το Σικάγο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Καισαριανή, θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ανατροπής» υπογράμμισε
Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα χαιρέτισε ο Γιώργος Στεφανάκης, εργαζόμενος στην «e-food» και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Αττικής.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σκληρή μάχη των εργαζομένων του κλάδου να μείνουν όρθιοι και δυνατοί και υπογράμμισε: «Αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια να μας κλείσουν το στόμα, να μείνουμε σπίτι, να αποδεχτούμε τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, τα επιδόματα-ψίχουλα. Διεκδικούμε αξιοπρεπές εισόδημα, μέτρα προστασίας για τους διανομείς, υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ με 5ήμερο – 8ωρο για όλους».
Κατήγγειλε την διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας «που έχουν επιβάλει όλες οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι οι μεγάλοι όμιλοι της Ευρώπης».
Επισήμανε ότι «είναι πλέον φως φανάρι ότι η κυβέρνηση τα έχει συμφωνήσει με την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ» και κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα «κάνοντας πέρα τη γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής».
Στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα μίλησε ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
«Σφίγγουμε αγωνιστικά τη γροθιά, σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα. Τιμούμε τους νεκρούς του Σικάγο, τους νεκρούς εργάτες από τις πρώτες απεργίες στη χώρα μας, τιμούμε το Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944 και χιλιάδες άλλους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές που αποτελούν φωτεινό φάρο στη σημερινή μας δράση. Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργάτες όλου του κόσμου! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας για της Γης τους κολασμένους, τους μετανάστες, πρόσφυγες που δοκιμάζονται σήμερα από την πανδημία, τους πολέμους, συνολικά από το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά φτώχεια, δυστυχία, προσφυγιά» τόνισε.
«Το ματωμένα πουκάμισα των εργατών του Σικάγο έγιναν σύμβολο πάλης και θυσίας και τα διδάγματα της εξέγερσης βρίσκονται στο προσκήνιο. Σήμερα, από εδώ, από την πλατεία Συντάγματος, στέλνουμε το πρώτο ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι το 8ωρο δεν το παραδίδουμε, δεν το χαρίζουμε, ότι η παρανομία με την απορρύθμιση στον χρόνο εργασίας που συμβαίνει σήμερα στους εργασιακούς χώρους, με την ασυδοσία της εργοδοσίας, θα βρει σθεναρή αντίσταση από τις ασυμβίβαστες δυνάμεις των εργαζομένων, από όλους όσοι σήμερα βροντοφωνάζουν πως “δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε”» υπογράμμισε ο Β. Συρίγος.
«Βρισκόμαστε εδώ, μετά από ένα χρόνο από την ιστορική Πρωτομαγιά του 2020 που έστειλε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι σε οποιεσδήποτε συνθήκες το κίνημα αν είναι οργανωμένο και αποφασισμένο μπορεί να δρα με οργανωμένη απειθαρχία και να προβάλει τα αιτήματά του, να αναδεικνύει την αιτία όλων των προβλημάτων, που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης» πρόσθεσε.
Είπε ότι «μια ακόμα επίθεση εξελίσσεται αυτές τις μέρες ενάντια στα δικαιώματά μας» με τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τους θεσμούς τους «πάντα πρόθυμους να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό για λογαριασμό του κεφαλαίου» με κατάργηση του 8ωρου, πλήρη απορρύθμιση στο χρόνο εργασίας, τα συνδικάτα έξω από τους χώρους δουλειάς, απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, μετατροπή της απεργίας σε συμβολική πράξη.
Κάλεσε τους εργάτες που έζησαν κατακτήσεις και δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας «να μη συμβιβαστούν με τη σημερινή πραγματικότητα, να μην επιτρέψουν την προπαγάνδα του αντίπαλου ότι αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα. Να μπουν μπροστά να διεκδικήσουν, να τραβήξουν και τους νέους στη μάχη για βελτίωση του μισθού, των δικαιωμάτων».
Κατήγγειλε τα «καμώματα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, τη συμπαιγνία της με την κυβέρνηση για να μην κουνηθεί φύλλο» σημειώνοντας «πήραν σήμερα απάντηση σε όλη τη χώρα» και τονίζοντας το σύνθημα «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών» είναι επίκαιρο και αναγκαίο για να δυναμώσει ο ταξικός, διεκδικητικός αγώνας απέναντι στον συμβιβασμό».
Κατήγγειλε την «προκλητική στάση δυνάμεων που έχουν ψηφίσει μνημόνια και ένα φορτηγό από αντεργατικούς νόμους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες θυμήθηκαν σήμερα τα δικαιώματα που μας ξήλωσαν και ξέχασαν γρήγορα τις 32 Κυριακές στο Εμπόριο, τη διατήρηση άθικτου όλου του αντεργατικού τερατουργήματος από το 2010, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 10ωρα στον Τουρισμό, 9 μέρες δουλειάς χωρίς ρεπό στα τρένα, 12ωρα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, την κοροϊδία της ΕΓΣΣΕ και τόσα άλλα».
Ο Β. Συρίγος αναφέρθηκε και στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών στην περιοχή, τονίζοντας ότι απέναντι σε αυτή την βαρβαρότητα η ελπίδα είναι στην πάλη των λαών.
«Η αλληλεγγύη των λαών θα νικήσει τους ιμπεριαλιστές και το σάπιο ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα» υπογράμμισε.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα κάθε μέρα από σήμερα κιόλας, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, να ανατρέψουμε τα σχέδια της εργοδοσίας για να μη γίνουμε σκλάβοι, για να ξηλώσουμε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έστησαν τα προηγούμενα χρόνια. Εμπρός για σταθερό ημερήσιο χρόνο, εμπρός για 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, τέλος στα ωράρια-λάστιχο, θέλουμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Καλή δύναμη, δόξα και τιμή στους ήρωες της τάξης μας. Ένα σύνθημα αντηχεί παντού στις καρδιές όλων των κατατρεγμένων: “Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!”» κατέληξε στην ομιλία του.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για την πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Μαΐου στις 6.30 μ.μ. στο Πεδίον του Άρεως καθώς τα Συνδικάτα «εντείνουν την πάλη για να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο».
Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμή 1(ΗΣΑΠ) και γραμμή 2 & 3, τα τρόλεϊ και το τραμ. Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία, ενώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα γίνει 3ωρη στάσης εργασίας, από ώρα 10:00 έως13:00.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και θα παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών.
Δείτε εδώ την κίνηση στους δρόμους.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ είναι αυτήν την ώρα κλειστή η λ. Αμαλίας, ενώ εκτροπές κυκλοφορίας γίνονται στην άνοδο Συγγρού (προς Διάκου, κάθοδος Β. Σοφίας (προς Σέκερη), άνοδο Πειραιώς (προς Σωκράτους).
naftemporiki.gr