Βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος εκτοξεύθηκε από μια περιοχή ελεγχόμενη από τους σιίτες αντάρτες της Υεμένης αναχαίτισε την Κυριακή η αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας, όπως γνωστοποίησε η στρατιωτική συμμαχία, της οποίας ηγείται το Ριάντ.
Συντρίμμια του πυραύλου κατέπεσαν σε συνοικίες της πόλης Τζάζαν, στο νότιο τμήμα του σουνιτικού βασιλείου, χωρίς να υπάρξουν θύματα, διευκρίνισε η συμμαχία σε ανακοίνωσή της που μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η εκτόξευση του πυραύλου σημειώθηκε την επομένη του θανάτου τριών αμάχων στην ίδια πόλη, τη Τζάζαν, από ένα «βλήμα» των σιιτών ανταρτών Χούθι. Δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις για τον τύπο του.
Στα τέλη Μαΐου, πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι αναχαιτίστηκαν πάνω από τις πόλεις Νατζράν (νότια) και Τζάζαν, σύμφωνα με τη συμμαχία, η οποία επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων. Τους τελευταίους μήνες οι εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας από τους Χούθι έχουν πολλαπλασιαστεί. Σε μια ένδειξη ότι το Ριάντ παίρνει σοβαρά την απειλή, το βασίλειο δοκίμασε τον τελευταίο μήνα ένα νέο σύστημα συναγερμού και ειδοποίησης του πληθυσμού στην πρωτεύουσα Ριάντ και στην πλούσια σε πετρέλαιο Ανατολική Επαρχία.
Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν, τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή, ότι προμηθεύει με πυραύλους τους Υεμενίτες αντάρτες. Το Ιράν αναγνωρίζει ότι υποστηρίζει πολιτικά τους αντάρτες, αλλά αρνείται ότι τους παρέχει οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη.
Επί του πεδίου, κυβερνητικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από τη συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ προελαύνουν προς το λιμάνι της πόλης Χοντάιντα (δυτικά), που ελέγχουν οι Χούθι. Το λιμάνι αυτό είναι η πύλη εισόδου του μεγαλύτερου μέρους των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό την Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.
Πάνω από 2.200 άνθρωποι έχουν πεθάνει από χολέρα και σε ορισμένες περιοχές ο πληθυσμός είναι στα πρόθυρα του λιμού. Από τον Μάρτιο του 2015 ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP