Οι τάσεις που αναδείχθηκαν από την εκλογική συμπεριφορά των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, οι κερδισμένοι των ευρωεκλογών, ο λαϊκισμός και οι επιπτώσεις του μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των αναλύσεων τεσσάρων κορυφαίων διανοητών που φιλοξενούνται στο αφιέρωμα «Η Ευρώπη μετά», του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
«Στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, το μοναδικό πολιτικό πείραμα στην ανθρώπινη ιστορία, οι ταυτόχρονες δηλαδή εκλογές σε 28 χώρες, οι Ευρωεκλογές, ανέδειξαν νέες αγωνίες, νέες ανάγκες και νέες δυνάμεις» παρατηρεί η πρόεδρος του ΔΙΚΥΤΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου.
Όπως σημειώνει η ίδια «Φιλελεύθεροι και Πράσινοι αναδεικνύουν το νέο κέντρο με πίστη στη δύναμη της Ευρώπης να υποστηρίξει την δημοκρατία και τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση , την κλιματική αλλαγή, τις προσφυγικές ροές».
«Το μήνυμα είναι ‘πάμε μπροστά’, μόνο όλοι μαζί στην Ευρώπη μπορούμε και προτείνουμε τις αλλαγές» παρατηρεί η πρώην υπουργός.
Αντίθετα, όπως σημειώνει «εθνικιστές, λαϊκιστές και ευρω-φοβικοί αναδεικνύουν τον φόβο των πολιτών για τις μεγάλες αλλαγές μετατρέπουν το προσφυγικό – μεταναστευτικό σε κεντρικό άξονα της πολιτικής τους και επιστρέφουν στην λογική του κυρίαρχου εθνικού κράτους που μόνο του θα λύσει τα ζητήματα του». «Το μήνυμα είναι ‘πάμε πίσω’, μόνοι μας, ο καθένας στον 21ο αιώνα και η Ευρώπη με διακοσμητικό ρόλο» προσθέτει.
Δείτε αναλυτικά εδώ τι γράφουν «για την Ευρώπη μετά» οι: Βασιλική Γεωργιάδου (αν. καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου), Kevin Featherstone (Διευθυντής Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE – Καθηγητής Συγχρ. Ελληνικών Σπουδών και Ευρ. Πολιτικής του LSE , Μάνος Ματσαγγάνης (Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής, Πανεπιστήμιο του Μιλάνου) και Σωτήρης Ντάλης (Επ. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Τμ. Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου).