«Προκλητικό και αντιπαραγωγικό» χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το τουρκολιβυκό μνημόνιο, στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες για πετρέλαιο και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Open σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, αλ Σάρατζ εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεφε: «Η δήλωσή μας εξακολουθεί να ισχύει. Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές… Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».
Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι το παράνομο μνημόνιο «δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα».
Όπως έγινε γνωστό χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσoυλα φον ντερ Λάιεν, καταγγέλλοντας την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO).
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός κατέστησε ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση από την Τουρκία θα οδηγήσει σε κρίση όχι μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά συνολικά στις σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε.
Για τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνομίλησαν χθες και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ