Skip to main content

Neue Zürcher Zeitung: Ο Τσίπρας καλοπιάνει τον Πούτιν

Πλήθος σχολίων στον γερμανόγλωσσο τύπο προκάλεσε η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα. Οι σχολιαστές θεωρούν ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και η διάθεσή της για συνεργασία με τη ρωσική πλευρά είναι αντίθετες με τη θέση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.

Το κυριακάτικο φύλλο της Neue Zürcher Zeitung αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Αθήνα φαίνεται ότι θέλει να απελευθερωθεί από τους δανειστές. Μπορεί τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ να αναγκάζουν την Αθήνα να πουλήσει όλες τις κρατικές επιχειρήσεις, όμως η Ελλάδα αποφασίζει σε ποιον θα τις πουλήσει. Ο Τσίπρας δεν θα είχε αντίρρηση εάν οι Ρώσοι αναλάμβαναν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον κρατικό σιδηρόδρομο».

Στη συνέχεια του άρθρου, που φέρει τον τίτλο «Ο Τσίπρας καλοπιάνει τον Πούτιν», συμπεραίνεται ότι οι δύο ηγέτες αποτελούν ένα ταιριαστό πολιτικό δίδυμο. «Φαίνεται ότι ο ισχυρός πολιτικός Πούτιν και ο ελαφρών βαρών Τσίπρας, όπως τον βλέπουν η αντιπολίτευση στη χώρα του και οι δανειστές στο εξωτερικό, ταίριαξαν».

Η εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger σχολιάζει επίσης την εν λόγω επίσκεψη. «Πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε ως φρούδες τις ελπίδες η Ρωσία θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τα χρέη με δάνεια δισεκατομμυρίων. Τώρα ελπίζει στην πρωτοβουλία των Ρώσων στο έργο των ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες αρνούνταν κατηγορηματικά στις αρχές του 2015, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Οι ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον συζητούνται και κοινά ενεργειακά και τουριστικά έργα», αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα.

 «Η ντροπή της Ευρώπης παραμένει»

Ένα άλλο ελληνικό θέμα που απασχόλησε το Σαββατοκύριακο που πέρασε τις γερμανικές εφημερίδες -και μεταξύ αυτών και την Kölner Stadt Anzeiger- είναι αυτό της Ειδομένης και της μεταφοράς των προσφύγων που ζούσαν στον συγκεκριμένο καταυλισμό. «Ο καταυλισμός της αθλιότητας στην Ειδομένη, στη Β. Ελλάδα, έκλεισε. Χωρίς επεισόδια. Άλλα τι θα γίνει τώρα με τους πρόσφυγες; Στην Ελλάδα δεν έχουν προοπτική. Αυτό οφείλεται στις παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και στην αδράνεια της Ευρώπης», γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και καταλογίζει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην ΕΕ. «Μπορεί με το κλείσιμο του καταυλισμού στην Ειδομένη να σβήστηκε ένα μελανό σημείο, αλλά δεν έγινε κάποια σημαντική πρόοδος. Η ντροπή της Ευρώπης παραμένει».

«Τελειώνει η δύσκολη περίοδος για τις τράπεζες»

Η οικονομική Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο στο οποίο σκιαγραφεί ένα αισιόδοξο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες αφού τα τελευταία νούμερα, όπως γράφει η εφημερίδα, δείχνουν και πάλι κερδοφορία.

«Για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τελειώνει μια δύσκολη περίοδος. Μετά από πέντε χρόνια απωλειών τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα στοχεύουν μέσα στο 2016 να επιστρέψουν στην κερδοφορία. Απώλειες ύψους 50,6 δισ. € είχαν συσσωρευτεί στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες τα περασμένα πέντε χρόνια της κρίσης. Επομένως η ανακούφιση που επήλθε τώρα χάρη στους αριθμούς του τελευταίου τριμήνου είναι ακόμη μεγαλύτερη».