Σε «μονομαχία» μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη για ντιμπέιτ με αντικείμενο το Σκοπιανό, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναλαμβάνει το αίτημά του για εκλογές το συντομότερο.
Κ. Μητσοτάκης: Τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας
Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» και «αίσχος αλληλοδανεισμού βουλευτών», χαρακτηρίζοντας «κόμμα ακορντεόν» τους ΑΝΕΛ. Αναφέρθηκε σε «κοινοβουλευτικό ελιγμό με τριπλό στόχο: να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο ακόμη στην εξουσία. Να στρωθεί ο δρόμος για την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Και να κρατηθεί στη ζωή το μόρφωμα των ΑΝΕΛ». «Θα είστε ντε φάκτο μια κυβέρνηση μειοψηφίας», τόνισε.
Παρατήρησε επίσης ότι τέσσερις από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν ανέβηκαν στο βήμα για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. «Δύο είναι στην Κίνα, δύο κάνουν τους Κινέζους», σχολίασε.
«Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό» συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις Πρέσπες θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητά της επιβάλλει. «Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» συνέχισε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να παραποιήσει τις αναλογίες στις επιτροπές της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε πως το κόμμα του είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται και διερωτήθηκε: «Ποιος ακριβώς μας εγκαλεί; Εσείς που στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα;».
Χαρακτήρισε επίσης λάθος την απόφαση του Ευ. Αποστολάκη να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Δεν μπορεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός, όπως δεν μπορεί σε ένα βράδυ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να γίνεται σύμβουλός σας, και μετά επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής», σχολίασε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως όποιος ψηφίζει ναι, «εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει τα τελευταία χρόνια η χώρα» και «ανοίγει τον δρόμο στη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα». Επανέλαβε, δε, το αίτημά του για εκλογές το συντομότερο δυνατόν και τόνισε ότι η απάντηση θα έρθει στις κάλπες και θα είναι συντριπτική.
Ντιμπέιτ για το Σκοπιανό ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
Κλείνοντας τη συζήτηση μετά από την τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε στον κ. Μητσοτάκη πρόσκληση για ντιμπέιτ με αντικείμενο το Σκοπιανό. «Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις», τόνισε και σημείωσε πως «το ερώτημα στο οποίο απαντάμε με την ψήφο μας, είναι αν αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της». Διευκρίνισε, δε, ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι ξεχωριστή συζήτηση.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι επιδόθηκε επισήμως από την ΠΓΔΜ η ρηματική διακοίνωση για τη συμφωνία των Πρεσπών και διαβεβαίωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι «θα σας δώσω όσο χρόνο θέλετε», ενώ τον κάλεσε να συζητήσουν «ακόμη και στον ΣΚΑΪ», προκειμένου «να εξηγήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί άλλαξε στάση» στο Σκοπιανό.
Είπε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση διευκρινίζεται ότι «ο όρος nationality αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα», αλλά και ότι «η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νοτιο-σλαβικών γλωσσών».
Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για «σικέ συναλλαγή», ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. «Δεν νομίζω ότι συνιστά ορθή πρακτική να λέτε πως έχει λιακάδα, ενώ έξω βρέχει. Είναι αστείο το επιχείρημα περί σικέ συναλλαγής», σχολίασε.
Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε νευρικότητα και «θεατρικό στιλ» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «νομίζει ότι μπορεί να πείσει χωρίς επιχειρήματα», ενώ έκανε λόγο για «ψεύτικες δημοσκοπήσεις». Είπε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έβρισκε 151 βουλευτές, αν κατέθετε πρόταση δυσπιστίας.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης «στη σταθερότητα, στη πολιτική αξιοπιστία, στην αναβάθμιση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, στην κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια».
Τι είπαν οι υπόλοιποι αρχηγοί
Νωρίτερα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ορίσει ημερομηνία εκλογών. «Προλαβαίνουμε να ψηφίσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 86. Μετά, πάμε σε εθνικές εκλογές», επεσήμανε.
Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως το κόμμα του καταψηφίζει ξεκάθαρα την κυβέρνηση που φόρτωσε στον λαό ασήκωτα βάρη και συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων με συνεχείς μειώσεις.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να σταματήσει τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως η διαβεβαίωση που είχαν οι ΑΝΕΛ τον Ιούνιο, ήταν ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση μετά τις εκλογές.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. «Αντιθέτως θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι», συμπλήρωσε.
«Η Βουλή δεν εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού», τόνισε ο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
naftemporiki.gr