Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνα,ς που διεξάγεται η δίκη –στη διάρκεια της οποίας αποφυλακίστηκε και στη συνέχεια φυγοδίκησε- για αδικήματα σχετικά με τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα, για τα οποία της είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 50 ετών, μίλησε η Πόλα Ρούπα.
Η Πόλα Ρούπα, η οποία καθόταν δίπλα στον Νίκο Μαζιώτη, εξαπέλυσε επίθεση κατά του «συστήματος», ενώ αναφέρθηκε στη στάση της την ημέρα της σύλληψής της από την αντιτρομοκρατική, διαμαρτυρόμενη γιατί δεν δικάζεται για τη συμπεριφορά της απέναντι στους αστυνομικούς.
«Τους έβριζα από την πρώτη στιγμή, βιαιοπράγησα εναντίον τους. ‘Έκανα απόπειρα να χτυπήσω τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, απείλησα τον Χαρδαλιά και τη Νικολού και είπα να τους μεταβιβάσουν πως όσα χρόνια κι αν περάσουν θα βγω και θα τους ξεριζώσω την καρδιά. Γιατί έκλεισαν το παιδί σε ψυχιατρείο, ενώ ήταν υγιές κι αν δεν γνώριζαν πως θα πέθαινα από την απεργία πείνας και δίψας θα το κρατούσαν μέσα. Ο πόλεμος έχει αξίες, αυτοί δεν έχουν, εγώ στο δικό τους παιδί αυτό δεν θα το έκανα», είπε η Πόλα Ρούπα.
Η κατηγορουμένη αναφερόμενη στην ημέρα της σύλληψης που ήταν μαζί με το παιδί είπε:
«Γνωρίζω ότι δεν είστε αρμόδιοι γι’ αυτό που θα πω. Θα ήθελα όμως να ήμουν κατηγορούμενη γι’ αυτά που συνέβησαν στην αντιτρομοκρατική όταν με συνέλαβαν με το παιδί… έγινε σειρά παραβάσεων και συνέχεια τους έβριζα για όσα έκαναν στο παιδί… Βιαιοπράγησα ενώπιον αστυνομικών όταν είδα να διαλύουν το χέρι της συγκρατούμενής μου…Τους είπα ότι όσα χρόνια κι αν περάσω στη φυλακή θα βγω και θα τους ξεριζώσω την καρδιά γι αυτό που έκαναν στο παιδί μου…»
Η κατηγορουμένη δήλωσε ακόμη πως μαζί με την συγκατηγορούμενή της έκαναν απεργία πείνας για να μην κάτσει ούτε μια μέρα παραπάνω στο ψυχιατρείο το παιδί της, ενώ αναφερόμενη στην αντιτρομοκρατική τόνισε:
«Αυτή ήταν μια διαλυμένη αντιτρομοκρατική. Την αντιτρομοκρατική αυτή εγώ τη διάλυσα. Ήμουν στα χέρια τους άοπλη και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε, γνώριζαν πολύ καλά με ποια είχαν να κάνουν…Γνώριζαν ότι μπορώ να πάω μέχρι το θάνατο, ότι η δράση μου είχε μεγάλο κοινωνικό έρεισμα. Παρόλο που δεν μπορεί να εκδηλωθεί γιατί απουσιάζει ένα επαναστατικό κίνημα, γιατί πάντα η δράση του επαναστατικού αγώνα ήταν βαθιά κοινωνική κι ο κόσμος το εισέπραττε», είπε η Πόλα Ρούπα και πρόσθεσε: «Θα τους είχα ρίξει ,υπηρετούν μια χούντα όπως κι εσείς…».
Δεν θα βρουν το σχέδιό μου
Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη αφού είπε ότι «το πρόβλημά μου είναι ότι δεν είμαι έξω να πραγματώσω το σχέδιό μου, να ρίξω αυτό το καθεστώς», δήλωσε ότι τόσο για εκείνη όσο και για τον Μαζιώτη και τον Επαναστατικό Αγώνα «ο πυρήνας της δράσης μας είναι η στρατηγική που αφορά και τον σαφή εντοπισμό για το πού είναι πιο ευάλωτο το σύστημα» και πως αυτά που σχεδίαζε αφορούσαν νευραλγικά σημεία του συστήματος «που είναι ήδη αποσταθεροποιημένο από την κρίση».
«Γνωρίζαμε ότι θα δημιουργούσαμε ισχυρές αντανακλάσεις διεθνώς που θα τους έπαιρνε ο διάολος …γι’ αυτό μπορώ να πω ότι ήταν επιτυχία που με πιάσανε, μπαίνουν εμπόδιο σε αυτό που θέλω να κάνω ,γι αυτό και η ιστορία με το παιδί να μην υπήρχε πάλι θα τους έβριζα και θα τους χτυπούσα… Κάθονται τώρα επάνω τα κλιμάκια και ψάχνουν να βγάλουν άκρη τι θα έκανα. Δεν θα το βρουν γιατί δεν έχουν μυαλό, δεν θα το βρουν το σχέδιο αν δεν το πω εγώ… Το βασικό ζητούμενο για την επανάσταση δεν είναι μόνο να τους αποσταθεροποιήσεις , αλλά να κεφαλαιοποιήσεις την επιτυχία σου δημιουργώντας ένα κίνημα… Ο επαναστατικός αγώνας δεν τελειώνει… Αν δεν με πιάνατε και την αποσταθεροποίηση θα είχαμε καταφέρει κι όλα θα τα είχαμε κάνει… Βγήκαμε στην παρανομία για να κάνουμε πράξη αυτό που είχαμε δηλώσει με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, γι αυτό που προοριζόμαστε, εγώ γι αυτό ζω και αναπνέω, αλλιώς δεν υπάρχω, δεν θα το παρατήσουμε για κανένα λόγο, αυτή είναι η ιστορική μας αποστολή.»
Η Πόλα Ρούπα αναφερόμενη στην συμπλοκή στη Δάφνη κατά την οποία σκοτώθηκε ο Λάμπρος Φούντας το 2010 και στις συλλήψεις του Επαναστατικού Αγώνα που ακολούθησαν, υποστήριξε πως αν δεν είχαν γίνει τα παραπάνω η δράση του Ε.Α. θα είχε αποτρέψει την εφαρμογή των μνημονίων.
«Είχαμε σχέδιο να κάνουμε τα κοράκια να μην θέλουν να δώσουν δραχμή για στήριξη. Γιατί τα μνημόνια πάνε μαζί με τα πακέτα στήριξης. Τότε ήταν η αρχή των μνημονίων, ήταν σημαντική στιγμή, το σύστημα ήταν ευάλωτο. Ήταν η ευκαιρία να σταθούμε μπροστά και να μην επιτρέψουμε τη γενοκτονία που γίνεται σήμερα. Αυτή ήταν η επιτυχία τους. Όχι που έπιασαν μια επαναστατική οργάνωση. Αλλά που μπόρεσαν μετά να εφαρμόσουν το σχέδιό τους. Μπήκαμε μέσα και εφαρμόστηκαν όλα. Υπουργός της τότε κυβέρνησης έλεγε ότι ευτυχώς που μας έπιασαν γιατί μπορούσαμε να καταστρέψουμε το οικονομικό σύστημα».
Από την πλευρά του ο Νίκος Μαζιώτης υποστήριξε ότι «ο πόλεμός μας με το Κράτος δεν πρόκειται να τελειώσει, οι συλλήψεις δεν σημαίνουν τίποτε, θα συνεχίσουμε με άλλο τρόπο και κάποια στιγμή θα βγούμε, ο καθένας σε αυτό τον πόλεμο δείχνει τις αξίες του…».
Αναφερόμενος στο γιο του είπε:
«Όταν κλείστηκε στο ψυχιατρείο ο γιος μου μίλησα για τα παιδιά των ανταρτών του εμφυλίου …ότι γινόταν τότε έγινε και τώρα, το καθεστώς σας είναι απόγονος αυτών των τακτικών να αρπάζουν τα παιδιά των αντιπάλων…ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να πεθάνουμε βιολογικά, πολιτικά δεν ήμαστε ηττημένοι ο αγώνας συνεχίζεται.».
naftemporiki.gr