Skip to main content

Κιργιστάν-Τατζικιστάν: Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες στον παραμεθόριο πόλεμο για το νερό

Κιργιστάν και Τατζικιστάν, συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός από σήμερα στις 17.00 (ώρα Ελλάδας), όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν. Η απόφαση για κατάπαυση του πυρός ελήφθη μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή την μεταξύ τους διένεξη για τους υδάτινους πόρους στην μεθόριο, κατά την διάρκεια των οποίων έχασαν την ζωή του τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και τραυματίσθηκαν δεκάδες.

«Ως αποτέλεσμα μερικών συνομιλιών που έγιναν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Κιργιστάν Ρουσλάν Καζακμπάγεβ και του Τζατζικιστάν Σιροντζιντίν Μουχριντίν επιτεύχθηκε συμφωνία για την πλήρη κατάπαυση του πυρός (από τις 17.00 ώρα Ελλάδας) και την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τα σημεία όπου σημειώθηκαν οι ταραχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κιργιστάν.

ΟΙ δυο αντιμαχόμενες χώρες της κεντρικής Ασίας συμφώνησαν επίσης στην διενέργεια κοινών περιπολιών και την επιτήρηση της κατάστασης στην ζώνη της μεθορίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συγκρούσεις με χωρικούς και αστυνομικούς για τους  ταμιευτήρες νερού

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών νωρίτερα σήμερα, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών και τις συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων χωριών στις δύο πλευρές της μεθορίου που εκσφενδόνιζαν πέτρες η μια πλευρά εναντίον της άλλης, με αφορμή την διαμάχη για τους ταμιευτήρες νερού, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές και από τις δύο πλευρές.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ της βόρειας επαρχίας Σούγκντ του Τατζικιστάν και της νότιας επαρχίας Μπατκέν του Κιργιστάν, εξαιτίας μιας διαμάχης που υπάρχει για τους ταμιευτήρες νερού και ένα αντλιοστάσιο που βρίσκεται στο ποταμό Ισφάρα, τον οποίο οι δύο χώρες θεωρούν δικό τους.

Οι κάτοικοι χωριών στις δύο πλευρές της μεθορίου πετούσαν πέτρες οι μεν εναντίον των δε πριν κλιμακωθούν οι ταραχές και αρχίσουν μεταξύ τους οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας και των δύο αυτών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κόσμο στην πλευρά του Κιργιστάν να κάθεται σε μια τάφρο και να ακούγονται οι ήχοι των πυροβολισμών.

Μήλον της έριδος το αντλιοστάσιο

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Κιργιστάν κατηγόρησε την τατζίκικη πλευρά ότι χρησιμοποίησε όλμους για να πλήξει το αντλιοστάσιο. Οι αρχές του Τατζικιστάν ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι οι εγκαταστάσεις τους ανήκουν, και κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιργιστάν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των Τατζίκων μεθοριακών φρουρών.

Η κυβέρνηση του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 48 τραυματίστηκαν, ενώ στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν διευκρίνισε ότι το ένα από τα θύματα ήταν ένα παιδί, γεννημένο το 2008, που υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Το Τατζικιστάν από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι 9 πολίτες του τραυματίσθηκαν. Επίσης κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιργιστάν ότι βομβάρδισαν γέφυρα σε πρώην δικά του εδάφη με όλμους και αντιαρματικούς εκτοξευτές πυραύλων.

Το γραφείο του πρόεδρου του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την σύσταση ομάδας εργασίας για την επίλυση της διένεξης.

Η διένεξη

Το Κιργιστάν ισχυρίζεται ότι το αντλιοστάσιο Galavnoy συνιστά «στρατηγικής σημασίας μονάδα της Δημοκρατίας του Κιργιστάν» και βρίσκεται στο έδαφος του Κιργιστάν.

Από την πλευρά του, το Τατζικιστάν ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τους χάρτες του 1924-1927 και του 1989, το εν λόγω αντλιοστάσιο «εξ ολοκλήρου ανήκει στην Δημοκρατία του Τατζικιστάν».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου TASS, η διένεξη σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με αμφιλεγόμενης κυριότητας οικόπεδα στα σύνορα των δυο χωρών, καθώς από τα περίπου 980 χιλιόμετρα, έχουν οριοθετηθεί και σημανθεί περίπου 580 χιλιόμετρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, TASS