Skip to main content

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Γ. Βρούτση – ΠΙΣ για το νέο ασφαλιστικό

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση είχαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με αφορμή τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα και αφορούν άμεσα και τον ιατρικό κλάδο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η Α’ Αντιπρόεδρος Άννα Μαστοράκου, ο Β’ Αντιπρόεδρος Παύλος Καψαμπέλης, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Ελευθερίου και ο Ταμίας τους ΠΙΣ Βασίλης Ψυχογυιός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας οι βασικές αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος είναι μεταξύ άλλων, η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα ενώ, καταργούνται και οι ασφαλιστικές κλάσεις. Στη θέση τους δημιουργούνται επτά κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής κατηγορίας από τους γιατρούς, ώστε ανάλογα με τις καταβολές τους να ορίζεται και το ύψος της σύνταξης.

Όπως είπε, το σύστημα γίνεται ανταποδοτικό, γεγονός που βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον κλάδο. Με βάση το σχεδιάγραμμα που περιέγραψε ο κ. Βρούτσης οι εισφορές για τους ιατρούς θα κυμαίνονται από 210 ευρώ έως 566 ευρώ μηνιαίως.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους νέους γιατρούς, καθώς για τα πρώτα πέντε χρόνια εργασίας, οι ασφαλιστικές εισφορές θα περιορίζονται στο ποσό των 126 ευρώ μηνιαίως.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθεί, οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί θα πληρώνουν μόνο μία ασφαλιστική εισφορά ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργοδοτών ή την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός και το ποσό θα αγγίζει κατ’ ελάχιστον τα 252 ευρώ μηνιαίως. Ταυτόχρονα θα υπάρξει αύξηση στις κύριες συντάξεις μετά τα 30 έτη ασφάλισης.

Παράλληλα ανέφερε ότι όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα θα λάβουν άμεσα αύξηση, εφόσον ο εργασιακός τους βίος ξεπερνά τα 30 έτη έστω και για μία ημέρα. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας, θα δοθούν κίνητρα ώστε όποιος εργάζεται έως και τα 42 έτη, να λαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη.

Για όσους γιατρούς συνταξιοδοτηθούν από το Δημόσιο αλλά θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, το ποσοστό παρακράτησης της σύνταξης από 60% που είναι σήμερα μειώνεται στο 30%, με την προοπτική να καταργηθεί πλήρως.

Ο ΠΙΣ εξέφρασε σε πρώτη φάση την ικανοποίηση του καθώς τα νέα αυτά προσεγγίζουν τις πάγιες θέσεις του ιατρικού κλάδου και υποσχέθηκε να μελετήσει διεξοδικά τις αλλαγές που προωθούνται προκειμένου να αποφανθεί επί του επίσημου κειμένου των νέων ρυθμίσεων.

Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης θέματα όπως είναι η διάλυση του Ταμείου των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και οι απαράδεκτες υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα προς τον κλάδο με βασικό πρόβλημα την δραματική καθυστέρηση στην απόδοση των συντάξεων.

Ο ΠΙΣ ζήτησε από τον κ. Βρούτση να ορισθεί νέος εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στο ΤΣΑΥ, ώστε να υπάρξει αναδιοργάνωσή του, αλλά και άμεση καταγραφή της περιουσίας του. Επίσης ζητήθηκε να δημιουργηθεί το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μετατραπεί το ΤΣΑΥ σε επαγγελματικό ταμείο, δεδομένου ότι η ευκαιρία αυτή χάθηκε για τον κλάδο την περίοδο 2012-14.

Παράλληλα διατύπωσε λεπτομερώς στον κ. Βρούτση το αίτημα του ιατρικού κόσμου να συνυπολογισθούν οι αυξημένες εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα των μονοσυνταξιούχων, ώστε να τους αποδοθούν και τα απαραίτητα ποσά.