Skip to main content

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση δεν έχει την τυπική αρμοδιότητα για αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής, όπως την έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα του διορισμού ηγεσίας στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας. Ωστόσο, όπως είπε, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών, αναγνωρίζοντας τη δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαού, χάνει και τυπικά αυτή την αρμοδιότητα.

Επισήμανε παράλληλα πως τυπικά το υπουργικό συμβούλιο, όταν φυσικά δεν τίθεται θέμα εκλογών, αποκτά την αρμοδιότητα την 1η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της λήξης της θητείας των δικαστών που κατέχουν τα ανώτατα αξιώματα. Όπως εξήγησε, στη συγκεκριμένη περίπτωση την παραπάνω ημερομηνία η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η Βουλή θα είναι κλειστή και το υπουργικό συμβούλιο ακόμη και αν δεν προκύπτει από υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μόνο της διαχείρισης θεμάτων και δεν μπορεί να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις. Επί της ουσίας, πρόσθεσε, έχει αφαιρεθεί από το υπουργικό η αιτιολογική βάση της αρμοδιότητας ακόμη και αν η προκήρυξη των εκλογών γίνει στις 10 Ιουνίου και όχι την προσεχή Δευτέρα.

Αναφορικά με το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος είπε πως η «διάλυση της Βουλής που εξαγγέλθηκε μετά την ήττα δεν γίνεται για κρίσιμο εθνικό θέμα αλλά επειδή η Βουλή έχασε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος». Ο ίδιος έκανε λόγο για «δυσαρμονία» και σημείωσε πως κανονικά «πρέπει να παραιτηθεί και να ακολουθηθεί η διαδικασία της υπηρεσιακής», προσθέτοντας όμως ότι δυστυχώς αυτή η πρακτική έχει κατ’ επανάληψη ακολουθηθεί από το 1977 και μετά.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ακόμη πως «αν η κυβέρνηση είχε συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στη Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να διαφυλάξει ένα κλίμα συναίνεσης και σεβασμού, αντί να παίζει με την επιλογή των δικαστών θέλοντας να ελέγξει καταστάσεις ματαιοπονώντας, γιατί έτσι δεν ελέγχει τίποτα, αφήνει πίσω της συντρίμμια στο χώρο της Δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας των θεσμών».

«Θα μπορούσε να κάνει μόνο μία πράξη συναίνεσης. Αυτή είναι η ψήφιση των κωδίκων, του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» είπε, συμπληρώνοντας ότι γύρω από τους κώδικες υπάρχει συναίνεση, έχουν γίνει μεγάλες επιστημονικές συζητήσεις και έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση των σχεδίων. «Θα μπορούσε να πάρει μία πρωτοβουλία ο υπουργός Δικαιοσύνης να υπάρχει συναίνεση στην ψήφιση των κωδίκων με μία διαδικασία που είναι, ούτως ή άλλως, πολύ σύντομη στη Βουλή και όχι να δημιουργούν συγκρουσιακό κλίμα θέλοντας να πουν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή εμείς θα εμφανιζόμαστε να κάνουμε αυτό που κάναμε όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης, την οποία θέλουμε να χειραγωγούμε ως κυβέρνηση» τόνισε.