Skip to main content

Απόφαση- χαστούκι στον Ερντογάν: Αποφυλάκιση γυναίκας που είχε σκοτώσει τον βίαιο σύζυγό της

Μία απόφαση – σταθμός για την Τουρκία που κατηγορείται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η αποφυλάκιση της Μελέκ Ιπέκ.

Η 32χρονη Μελέκ Ιπέκ αφέθηκε ελεύθερη μετά από 108 μέρες φυλάκισης. Σκότωσε τον επί 12 χρόνια βίαιο σύζυγό της, αθωώθηκε όμως καθώς το δικαστήριο έκρινε πως βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα.

«Είναι απίστευτο, δεν μπορώ να το περιγράψω. Δεν ήθελα να φτάσουν εδώ τα πράγματα. Ευχαριστώ όλους εκείνους που με στήριξαν, που βρέθηκαν στο πλευρό μου», είπε κατά την αποφυλάκισή της, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Η Μελέκ Ιπέκ αφού πυροβόλησε τον σύζυγό της κάλεσε η ίδια την αστυνομία, που την βρήκε δεμένη και χτυπημένη και όπως αποδείχθηκε αυτό συνέβαινε σε όλη τη διάρκεια του γάμου τους, με απειλές κατά της δικής της και της ζωής των παιδιών τους. Ακόμη όμως και σε αυτή την υπόθεση ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ισόβια κάθειρξη.

Ο δικηγόρος της 32χρονης, Αχμέτ Οναράν τόνισε ότι το θύμα απειλούσε τη γυναίκα του πως αν τον πρόδιδε στην αστυνομία, θα βίαζε την αδερφή της μπροστά στα μάτια της και θα σκότωνε ακόμη και τα δυο παιδιά τους.

Η περίπτωση της Ιπέκ είναι μόλις μία από τις εκατοντάδες ενδοοικογενειακής βίας που συμβαίνουν στη χώρα και είναι άγνωστο το αν θα αποτελέσει την αρχή μιας αλλαγής της αντιμετώπισης των γυναικών-θυμάτων.

Για την απόφαση ο κοινωνιολόγος Γιουσούφ Οζκίρ είπε ότι «είναι μια παραδειγματική απόφαση γι’ αυτό και συγχαίρω τους δικαστές».

Η πρόσφατη απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που ουσιαστικά προστάτευε τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ήταν ακόμη ένα αποκαρδιωτικό σημάδι για τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο μέσα στο 2020, 312 γυναίκες δολοφονήθηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Αυτές όμως είναι μόνο οι εξακριβωμένες περιπτώσεις.

«Η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από την κυβέρνηση, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη θέση της γυναίκας στην Τουρκία», επεσήμανε ο αναλυτής Μουράτ Γκεζιτζί.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ τόνισε: «Η κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία είναι καταστροφική, η κατάσταση με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου έχει επιδεινωθεί δραματικά».

Παράλληλα πιεσμένος από δημοσκοπήσεις, οικονομία και πανδημία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις μαζικές συλλήψεις πρώην στρατιωτικών και άλλων ατόμων για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Δεν έχει καν περάσει ένας μήνας από τότε που είχαν συλληφθεί απόστρατοι ναύαρχοι γιατί μέσω επιστολής είχαν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, ενώ ήδη ξεκίνησε και η δίκη των 108 μελών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και διατάραξης της κοινωνικής ενότητας.

Πηγή: