Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδείξουν “μεγαλύτερη πολιτική βούληση” προκειμένου να ανακόψουν “την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου”, με αφορμή τη δημοσιοποίηση αριθμού ρεκόρ πληγμάτων στα ΜΜΕ.
“Ο σεβασμός της ελευθερίας του Τύπου υποχωρεί σε πολλές χώρες. Τα τελευταία χρόνια είδαμε μια αύξηση των περιπτώσεων βίας και εκφοβισμού εναντίον δημοσιογράφων”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Μαρίγια Πετσίνοβιτς Μπούριτς, γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η γενική γραμματέας κατήγγειλε τη “λογοκρισία” και τα “αντίποινα” που υπέστησαν δημοσιογράφοι “που εξέφραζαν αμφιβολίες για την πολιτική που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις” στο πλαίσιο της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19.
“Είναι καιρός να θυμίσουμε πως τα κράτη έχουν την υποχρέωση να φροντίζουν ώστε οι δημοσιογράφοι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους (…) και να μπορούν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους ως δημόσιοι ‘φρουροί’, κάτι που περιλαμβάνει τη δυνατότητά τους να θέτουν ερωτήσεις για τις αποφάσεις και τη δράση των δημόσιων αρχών”, πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων που συνενώνει 14 οργανώσεις μεταξύ των οποίων οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα (RSF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ή ακόμη το Άρθρο 17 (Article 19).
Η έκθεση καταγράφει “201 περιπτώσεις όπου απειλήθηκε σοβαρά η ελευθερία του Τύπου” που σημειώθηκαν το 2020 στις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, “ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε μια χρονιά” αφότου ξεκίνησε η δραστηριότητα της πλατφόρμας το 2015.
Καταγράφηκε αριθμός “ρεκόρ” φυσικών επιθέσεων (52 περιπτώσεις) ή παρενόχλησης (70 περιπτώσεις). “Η Γαλλία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Ουκρανία καταμετρούν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων εκφοβισμού και παρενόχλησης δημοσιογράφων”, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η έκθεση καταγγέλλει επίσης “τους νόμους και τους κανονισμούς εξαίρεσης” που έχουν σε μεγάλο βαθμό υιοθετηθεί στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας οι οποίοι έθεσαν σε κίνδυνο “την άσκηση της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας”, κυρίως “μέσω της συστηματικής άρνησης” να δοθεί πρόσβαση σε δημόσιες πληροφορίες για την πανδημία ή για την είσοδο σε υγειονομικές δομές.
Η πλατφόρμα κατέγραψε το 2020 στην Ευρώπη τον θάνατο δύο δημοσιογράφων και εργαζομένων σε ΜΜΕ που “συνδέονται πιθανόν με τις δραστηριότητές τους” και υπενθυμίζει πως “24 περιπτώσεις θανάτων δημοσιογράφων παραμένουν μέχρι σήμερα ατιμώρητες”.
Πηγή : ΑΜΠΕ