Skip to main content

Τα πρώην «hotspots» του κορωνοϊού κηρύσσουν το τέλος του lockdown

Το τέλος του lockdown κηρύσσουν πρώην «hotspot» της Ευρώπης, χώρες που είδαν το χειρότερο πρόσωπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, μέτρησαν χιλιάδες χαμένες ζωές και βίωσαν τη μεγαλύτερη ύφεση των οικονομιών τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσά τους και χώρες που εξακολουθούν να μετρούν καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα και θανάτους από τον Covid-19, όπως η Βρετανία. Οι κυβερνήσεις ωστόσο βρίσκονται υπό πίεση να ανοίξουν ξανά καταστήματα, εργοστάσια και υπηρεσίες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο ιός θα αφανιστεί 7,7% της οικονομίας φέτος.

Μικρά βήματα επιστροφής στη «νέα κανονικότητα» επιχειρεί από αυτήν την εβδομάδα η Βρετανία, έστω και αν χθες σε όλη τη βρετανική επικράτεια καταγράφηκαν 1.936 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 274.762, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τις 38.000.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown την περασμένη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνησή του αγωνίζεται να ξεπεράσει τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η παραβίαση των μέτρων από τον κορυφαίο σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς. Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία είναι επίσης να γεννηθεί ξανά η ελπίδα σε επιχειρήσεις και εκατομμύρια απολυμένους.

«Θα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα εάν εντοπίσουμε αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ντόμινικ Ράαμπ σε συνέντευξή του στο BBC την Κυριακή. «Λαμβάνουμε πολύ προσεκτικά μέτρα. Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε για πάντα στο lockdown», τόνισε.

Από σήμερα, έως και έξι άτομα θα μπορούν να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους στην Αγγλία, ορισμένα σχολεία θα ανοίξουν και πάλι, κάποιοι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται χωρίς κοινό και πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι που «προστατεύονταν» μέσα στα σπίτια τους ως ευάλωτες ομάδες θα επιτρέπεται πλέον να βγαίνουν έξω.

Η Ιταλία, με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο, κινείται επίσης με προσοχή προς τη ολική άρση των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν για να περιοριsτεί η διασπορά του ιού.

Καθώς τα δεδομένα βελτιώνονται, η χώρα μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα των συνόρων της και την άρση της απαγόρευσης των ταξιδιών εντός της ιταλικής επικράτειας στις 3 Ιουνίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο ​​Σπεράντζα.

Ωστόσο, η Ρώμη και οι περιφερειακές κυβερνήσεις διαφωνούν για τη Λομβαρδία, την πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ιταλίας που βρίσκεται γύρω από το Μιλάνο. Το επίκεντρο μίας από τις χειρότερες πανδημίες στην Ευρώπη, η Λομβαρδία, εξακολουθεί να είναι πρώτη σε κατά κεφαλήν νέα κρούσματα του Covid-19.

Σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπως στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι αυστηροί περιορισμοί επίσης χαλαρώνουν, ενώ οι αρχές σκοπέυουν να επιτρέψουν τη διεξαγωγής μίας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις βιβλίων στον κόσμο τον Οκτώβριο. Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της για επισκέπτες από περισσότερες χώρες από τις 15 Ιουνίου και η Ολλανδία, όπου επίσης καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων στα επίπεδα του Μαρτίου, μπαρ και εστιατόρια μπορούν να ανοίξουν ξανά, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Η Ισπανία, η οποία έχει αρχίσει τη σταδιακή «χαλάρωση» των έκτακτων μέτρων από τις αρχές Μαΐου, αναμένεται να επεκτείνει για δύο ακόμη εβδομάδες – έως τις 21 Ιουνίου – την κατάσταση ανάγκης. Επίσης επίκεντρο της πανδημίας – μετά την Ιταλία, η Ισπανία κατέγραψε 96 νέα κρούσματα της νόσου χθες επί συνόλου 239.429 και δύο νέους θανάτους, επί συνόλου 27.127.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg