Ως μια «αποφασιστική στιγμή» για την Ευρώπη, που έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι διατηρούν την πίστη τους στο ευρωπαϊκό προτζεκτ, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και παρά την απώλεια θέσεων από τις κεντρώες δυνάμεις με άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των εθνικιστών.
Τα αποτελέσματα, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές στο CNBC, δείχνουν ένα κατακερματισμένο και διχασμένο Ευρωκοινοβούλιο. Η ενίσχυση των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, πέραν των Ευρωσκεπτικιστών, συνέβαλε στην αποδυνάμωση του κέντρου. Όμως παρά τα υψηλά ποσοστά των εθνικιστικών και ακροδεξιών ομάδων, οι ειδικοί σε ανάλυση του CNBC συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά υποστήριξης.
«Νομίζω ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων δείχνει ότι οι πολίτες πραγματικά ενδιαφέρονται για την Ε.Ε. και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνει η Άνα Ρόζενμπεργκ, επικεφαλής για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεξαμενή σκέψης Signum Global. «Δείχνει μια τάση ενίσχυσης αντί αποδυνάμωσης», πρόσθεσε η κ. Ρόζενμπεργκ.
Σύμφωνα με την ίδια, η νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα βοηθήσει την Ε.Ε. να καταστεί παγκόσμιος παίκτης στην αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, επικαλούμενη την ενίσχυση των Πρασίνων.
Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των ισχυρότερων ομάδων στην Ευρωβουλή προτάσσει ο Βασίλειος Γκιωνάκης, global head στρατηγικής ξένου συναλλάγματος στη Lombard Odier & Cie, σημειώνοντας ότι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι μπορεί μεν να απομακρύνονται από το κέντρο, αλλά αποτελούν κόμματα υπέρ του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ε.Ε. έχει περιθώρια εφησυχασμού, προειδοποιεί ο Γκάι Μίλερ, στρατηγικός αναλυτής αγορών στην Zurich Insurance, επικαλούμενος ως παράδειγμα το δημοψήφισμα του 2016 στη Βρετανία υπέρ του Brexit. «Ορισμένες από τις αλλαγές που παρατηρούμε μάς λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», τονίζει ο κ. Μίλερ στο CNBC.
Tην ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής. «Οι ηγέτες πρέπει να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι μπορεί η Ευρώπη να απολαμβάνει αποδοχής, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις οι Ευρωπαίοι θέλουν μια διαφορετική Ευρώπη -και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι Βρυξέλλες».
Η Σούζι Ντένισον, senior fellow στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων(ECFR), εμφανίσθηκε επιφυλακτική ως προς τις ελπίδες ενός ενοποιημένου μέλλοντος, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα ευμετάβλητο το μετεκλογικό τοπίο της Ευρώπης. «Υπάρχει πραγματικά έλλειψη συνδετικού κρίκου μεταξύ του πολιτικου συστήματος και των ψηφοφόρων και νομίζω ότι η πραγματική πρόκληση για τα κόμματα, τόσο τα φιλοευρωπαϊκά όσο και οι ευρωσκεπτικιστές, να το αλλάξουν αυτό, σημειώνει. Πριν από μερικές εβδομάδες, το ECFR είχε δώσει στη δημοσιότητα έρευνα που έδειχνε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ε.Ε. κινδυνεύει να διαλυθεί μέσα στις δύο επόμενες δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι η στήριξη προς την Ε.Ε. είναι σε επίπεδα-ρεκόρ. «Οι Ευρωπαίοι αισθάνονται ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και δεν είναι σίγουροι όμως για την κατεύθυνση», πρόσθεσε η κ. Ντένισον.