Για «ψεύδη» έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι υπήρχαν «ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν υιοθετήσει το ‘Μακεδονία-Σκόπια’, ως διεθνή ονομασία».
«Ψεύδεστε… Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών «είναι έτοιμος να υπογράψει τον κακό συμβιβασμό».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τη διαχείριση του ζητήματος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικότερα τη Ν.Δ.. «Το “Μακεδονία-Σκόπια” είναι ένα όνομα που προτείνανε ή υιοθετήσανε οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και όλοι αυτοί που αδόξως με κατηγορούν και που παριστάνουν τους Μακεδονομάχους και δεν δέχονται στη σύνθετη ονομασία το όνομα Μακεδονία» ανέφερε.
«Υπήρξαν ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν υιοθετήσει το Μακεδονία-Σκόπια, ως διεθνή ονομασία. Και ταυτόχρονα δέχονταν στο εσωτερικό να διατηρηθεί το όνομα Μακεδονία σκέτο» είπε. Διαβάζοντας επιστολή της τότε πρέσβειρας της Ελλάδας στα Σκόπια ανέφερε ότι «ο Μάθιου Νίμιτς την άνοιξη του 2006 πρότεινε την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια”, η οποία έγινε ασμένως αποδεκτή από την ελληνική πλευρά». «Αυτοί το έδιναν χωρίς να είναι καν σύνθετη (ονομασία), ολόκληρο» συνέχισε ο ΥΠΕΞ ο Ν. Κοτζιάς, ζητώντας τους «να είναι λίγο πιο σεμνοί», καθώς, όπως είπε, «έχουν την κακή τύχη να διαβάζω όλα τα αρχεία του υπουργείου». Διεμήνυσε μάλιστα πως αν τον προκαλέσει, όπως είπε, κανείς ξανά, «όλα αυτά θα κατατεθούν και στη Βουλή αν χρειαστεί» . «Δεν είναι απαραίτητο να το κάνω πολιτικά. Τους προστατεύω. Αλλά το γεγονός ότι τους προστατεύω προκειμένου να τελειώνουμε, δεν σημαίνει ότι δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών και προκλήσεων σε βάρος της κυβέρνησης και εμένα προσωπικά» πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «υποκριτική» τη στάση του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου καθώς, όπως σημείωσε, «σήμερα βγαίνει και λέει “δεν δεχόμαστε να υπάρχει σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία”, ενώ σε συνέντευξή του στις 11 Ιανουαρίου 2007, ως μέλος τότε της διαπραγματευτικής ομάδας, έλεγε ότι “από τις αρχές του 2005 υπάρχει η πρόταση Μακεδονία – Σκόπια η οποία είναι συζητήσιμη”».
Υπογράμμισε επίσης ότι όλοι αυτοί που έκαναν διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της Ν.Δ., όπως και ένα κομμάτι της Ν.Δ. που επισήμως καλεί στη συμμετοχή των κινητοποιήσεων «δεν μπορούν να εκτρέπουν τη συζήτηση και να παρουσιάζουν αυτό που το βρήκαμε εμείς μπροστά μας- δοσμένο και το ανατρέψαμε- ως να είμαστε εμείς οι προδότες και αυτοί καλά τα έκαναν όλα, ενώ το όνομα “Μακεδονία” για την ονομασία αυτού του κράτους έχει δοθεί από το 1993 πρώτη φορά και το 1995 στην Ενδιάμεση Συμφωνία και μετά το 1995».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ