Skip to main content

Κορωνοϊός- Βραζιλία: Ενάντια στην εισαγωγή του ρωσικού Sputnik V η ρυθμιστική αρχή της χώρας

Η υγειονομική ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας (Anvisa) απέρριψε χθες Δευτέρα το αίτημα πολλών πολιτειών της χώρας να εισάγουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της covid-19, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

“Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ εκατομμύρια Βραζιλιάνοι να εκτεθούν σε προϊόντα χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος ποιότητας, αρτιότητας και αποτελεσματικότητας ή τουλάχιστον, σε αυτή τη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, χωρίς να υπάρχει μια έρευνα ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των κινδύνων”, δήλωσε ο Αντόνιο Μπάρα Τόρες, πρόεδρος της Anvisa.

Η διεύθυνση της Anvisa ακολούθησε τις συστάσεις των ειδικών της που εξέφρασαν “ανησυχίες” για το ρωσικό εμβόλιο, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή της αντίστοιχης υπηρεσίας των ΗΠΑ (FDA).

Η άρνηση να εισαχθεί το Sputnik V δεν επηρεάζει την ανάλυση που έχει ξεκινήσει η Anvisa για το εμβόλιο, μετά το αίτημα που έλαβε στα τέλη Μαρτίου για την έκτακτη χρήση του. Προς το παρόν η υπηρεσία δεν έχει δημοσιεύσει την απόφασή της επικαλούμενη έλλειψη στοιχείων.

Το Sputnik V χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές χώρες εκτός Ρωσίας, όπως το Μεξικό, η Αργεντινή ή η Βενεζουέλα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Γκαμαλέγια, που δημιούργησε το εμβόλιο, έχει λάβει άδεια χρήσης σε περισσότερες από 60 χώρες.

Τον Φεβρουάριο το επιστημονικό περιοδικό The Lancet ανέφερε ότι το ρωσικό εμβόλιο κατά της covid-19 είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6%, διαλύοντας τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του.

Σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν τις εμβολιαστικές τους εκστρατείες περίπου 10 πολιτείες της βόρειας και βορειοανατολικής Βραζιλίας υπέγραψαν συμβόλαια με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του Sputnik V, για να λάβουν περισσότερες από 30 εκατομμύρια δόσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας έχει παραγγείλει 10 εκατομμύρια δόσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP