Skip to main content

Τις ΗΠΑ δείχνει ο Ερντογάν για τη βουτιά της λίρας

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Νέο πλήγμα για την τουρκική λίρα επέφερε η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η τουρκική λίρα υποχώρησε ξανά σε επίπεδα ρεκόρ χθες, έχοντας μέσα σε τρεις ημέρες καταγράψει απώλειες της τάξης του 3,5%. Σχολιάζοντας την απόφαση του Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ουάσιγκτον να πάρει την απόφαση πίσω, συμπληρώνοντας αιχμηρά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τον «καταστροφικό αντίκτυπο» της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων, λέγοντας πως «αυτά τα ζητήματα αποφασίζονται από ιστορικούς, όχι από πολιτικούς», χαρακτηρίζοντας «λάθος βήμα» την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον.

Η αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο της Γενοκτονίας των Αρμενίων αναζωπύρωσε τις πτωτικές πιέσεις κατά της τουρκικής λίρας, η οποία συγκαταλέγεται στα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές φέτος. Χθες υποχώρησε έως 0,6% στις 8,48 λίρες ανά δολάριο, κοντά στο χαμηλό του 2021 και το αρνητικό ρεκόρ των 8,58 λιρών στο οποίο είχε υποχωρήσει στις αρχές Νοεμβρίου. Αργότερα ανέκαμψε περί το 1,5% καθώς πολλοί έσπευσαν να πουλήσουν δολάρια και να επωφεληθούν από τη μεγάλη άνοδο του αμερικανικού νομίσματος.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 3,5% από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν κατέστη γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, απόφαση που θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Η νέα κατολίσθηση του τουρκικού νομίσματος έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου, όταν ο Ερντογάν απέπεμψε από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη τον θεωρούμενο «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής Νασί Αγκμπάλ, αντικαθιστώντας τον από τον οπαδό της μείωσης των επιτοκίων Σαχάμπ Καβτσίογλου. Τον Μάρτιο η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και 15%, λόγω των αλλοπρόσαλλων παρεμβάσεων του Ταγίπ Ερντογάν στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας.

Η δίκη των μελών του HDP

Με την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ο Ερντογάν συνεχίζει τον αυταρχικό του κατήφορο. Χθες ξεκίνησε σε τουρκικό δικαστήριο η δίκη δεκάδων μελών του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), περιλαμβανομένου και του πρώην ηγέτη του, σχετικά με τις διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει στη διάρκεια της επίθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι το 2014.

Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, τις οποίες προκάλεσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο τουρκικός στρατός απλώς παρακολουθούσε ενώ οι ισλαμιστές μαχητές πολιορκούσαν την κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Το HDP υποστηρίζει πως η δίκη είναι άλλο ένα βήμα των αρχών προκειμένου να πλήξουν το κόμμα έπειτα από την προσφυγή ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού τον περασμένο μήνα με σκοπό να απαγορεύσει τη λειτουργία του φιλοκουρδικού κόμματος λόγω φερόμενων διασυνδέσεων με Κούρδους μαχητές.

Οι 108 κατηγορούμενοι, περιλαμβανομένου του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αντιμετωπίζουν 37 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους. Η έναρξη της δίκης ήταν μάλιστα επεισοδιακή, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να αποχωρούν για λίγο από την αίθουσα του δικαστηρίου καταγγέλλοντας άδικη μεταχείριση συναδέλφων τους. Οι συνήγοροι υπεράσπισης είπαν πως δεν επιτράπηκε η είσοδος συναδέλφων τους στην αίθουσα του δικαστηρίου για «αυθαίρετους, παράνομους» λόγους.

«Βγήκαμε έξω μαζί με τους συναδέλφους μας ώστε να μη γίνουμε συνεργοί σε αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης Μεχμέτ Εμίν Ακτάρ έξω από το δικαστήριο.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του δικαστή στη διάρκεια της διαδικασίας ταυτοποίησης χωρίς την παρουσία των δικηγόρων τους.

Παράλληλα, Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 532 υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται 459 εν ενεργεία στρατιωτικοί, σε μια επιχείρηση με στόχο πρόσωπα που φέρεται ότι συνδέονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συλλήψεις για Vebitcoin

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων από την πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Vebitcoin προχώρησαν χθες οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για την απάτη με τα κρυπτονομίσματα που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας.

Προηγουμένως οι αρχές είχαν μπλοκάρει όλους τους εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς της Vebitcoin, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως έχει σταματήσει όλες της τις δραστηριότητες, λόγω οικονομικών δυσχερειών.