Skip to main content

Οι γυναίκες στο Ευρωκοινοβούλιο

Αργά μεν, πλην όμως σταθερά αυξάνουν την παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο οι γυναίκες. Από τις πρώτες ευρωεκλογές, το 1979, έως σήμερα, ο αριθμός των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει για την ακρίβεια διπλασιαστεί. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν μειονότητα.

Οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 16% του Ευρωκοινοβουλίου, το 1979. Σήμερα, αποτελούν το 36%, σε σύνολο 751 ευρωβουλευτών.

Η μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών σε εθνική αντιπροσωπεία παρατηρείται στη Φινλανδία (77%), στην Ιρλανδία (54,5%) και στην Κροατία (54,5%).  

Η Μάλτα και η Σουηδία εκπροσωπούνται από ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών, ενώ στο όριο βρίσκεται η Ισπανία με 48 γυναίκες.

Στο αντίποδα βρίσκονται η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Ρουμανία, όπου το ποσοστό των γυναικών ευρωβουλευτών είναι μικρότερο του 20%.

Για τις φετινές ευρωεκλογές, 11 κράτη-μέλη επέβαλαν ποσοστώσεις φύλων στους συνδυασμούς των υποψηφίων. Μεταξύ αυτών, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο.  

Στην υπάρχουσα δομή, υπάρχει μία μόνο γυναίκα, η Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε μόνο δύο γυναίκες προέδρους από τους συνολικά 18, από το 1979. Επιζήσασα του Άουσβιτς, η Γαλλίδα πολιτικός Σιμόν Βέιλ έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1979 – 1982). Η δεύτερη ήταν επίσης Γαλλίδα πολιτικός, η Νικόλ Φοντέν, η οποία διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1999 έως το 2002.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP