«Προβληματικό» θεωρεί τον μόνιμο αποκλεισμό που επέβαλε η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter στον λογαριασμό του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, όπως δήλωσε δια του εκπροσώπου της.
«Το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι στοιχειώδους σημασίας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο σύμφωνα με τους νόμους, όχι όμως έπειτα από απόφαση των διαχειριστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Υπό αυτή την έννοια, η Καγκελάριος θεωρεί προβληματικό το γεγονός ότι οι λογαριασμοί του Προέδρου των ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί οριστικά», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU) τόνισε την ανάγκη για περισσότερη εποπτεία στα συγκεκριμένα δίκτυα. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στις αμερικανικές εταιρίες το πώς θα συζητούμε και πώς όχι», δήλωσε στο Politico και τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων κανονισμών ρύθμισης.
Γαλλία: Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ από τα social media
Την ίδια ώρα, γάλλοι πολιτικοί, από όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα, καταδίκασαν τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ να δηλώνει ότι «ο έλεγχος των ψηφιακών κολοσσών δεν μπορεί να διεξάγεται από την ίδια την ψηφιακή ολιγαρχία».
Δηλώνοντας «σοκαρισμένος» από την απόφαση αυτή, ο υπουργός επισήμανε την «απειλή» που συνιστά αυτή η «ψηφιακή ολιγαρχία» για «τα κράτη και τη δημοκρατία» και τόνισε ότι μόνο «ο κυρίαρχος λαός», «τα κράτη» και «η δικαιοσύνη» νομιμοποιούνται να καθορίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο των γιγάντων του διαδικτύου.
Την Παρασκευή, το Twitter ανέστειλε μόνιμα τη λειτουργία του λογαριασμού του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, δύο ημέρες μετά την κατάληψη του Καπιτωλίου από τους υποστηρικτές του. Ακολούθησαν το Facebook και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως τα δίκτυα Snapchat και Twitch.
Η απόφαση αυτή καταδικάστηκε από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, με την καγκελάριο Μέρκελ να την χαρακτηρίζει «προβληματική», μέσω του εκπροσώπου της. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε «σαστισμένος» από τις εξελίξεις.
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ εκτίμησε ότι το να φιμώσεις κάποιο πρόσωπο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε «ένα είδος δημόσιου χώρου», εγείρει ερωτηματικά «λόγω της απουσίας συγκεκριμένων κριτηρίων», καθορισμένων από τον νόμο.
Η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε το 2020 να περάσει ένα νομοσχέδιο για να περιορίσει τις φωνές που κηρύσσουν το μίσος στο διαδίκτυο. Το Συνταγματικό Συμβούλιο όμως απέρριψε αυτήν την προσπάθεια, τον Ιούνιο, θεωρώντας ότι είναι αντίθετη με την ελευθερία της έκφρασης. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο Ατάλ είπε ότι «είναι διαφορετικό πράγμα ο έλεγχος του περιεχομένου από τον να εμποδίζεται κάποιος να εκφραστεί».
Η αντιπολίτευση, από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν μέχρι την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, καταδίκασαν επίσης την απόφαση του Twitter. Εξαίρεση, η ευρωβουλευτής Ορόρ Λαλίκ (Αριστερά), η οποία «για μια φορά» αισθάνθηκε υποχρεωμένη να «ευχαριστήσει» την πλατφόρμα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP