Σε σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός.
Κατά τη συζήτηση επικράτησαν πολύ υψηλοί τόνοι με τους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη να εκτοξεύουν «βέλη» εκατέρωθεν, με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αλ. Τσίπρας: Οι βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της ευθύνης τους
Ανοίγοντας τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «καθαρές λύσεις» και κάλεσε τους βουλευτές να επιδείξουν «στάση ευθύνης», υπενθυμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, διαφύλαξε την κοινωνική συνοχή, αποκατέστησε τη κανονικότητα, στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την διαφωνία του με την επιλογή του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δηλώνοντας όμως ότι σέβεται την επιλογή του. «Η διαφωνία του Καμμένου με εμένα και με την κυβερνητική γραμμή στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας τον οδήγησε να φύγει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του. Το είπα και στον ίδιο, θα το πω και δημόσια: θεωρώ ότι κάνει λάθος, δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά, ούτε θεωρώ ότι η επιλογή αυτή ήταν αναπόφευκτη. Πιστεύω ότι μπορούσε να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση χωρίς να την καταψηφίσει. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία την επιλογή του» είπε.
Κάνοντας μία αναδρομή στις σχέσεις των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πολλά από τα «δύσκολα βήματα» που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έγιναν από μία κυβέρνηση δύο κομμάτων με εντελώς διαφορετική πολιτική αφετηρία, «μία κυβέρνηση που λοιδορήθηκε από τους πολιτικούς της αντιπάλους». «Όλα αυτά τα πετύχαμε από κοινού με ένα κόμμα που ήταν γνωστές οι μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές. Θέλω όμως να αναγνωρίσω ότι το κόμμα αυτό, οι ΑΝΕΛ, συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη προσπάθεια» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «έντιμη και ειλικρινή την συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Εστιάζοντας στο Σκοπιανό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως εξαρχής γνώριζε τη διαφωνία του κ. Καμμένου. «Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του, αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα» παρατήρησε.
Αντίθετα χαρακτήρισε «πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο» όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους. «Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή» σημείωσε. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους» δήλωσε ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε εκείνους οι οποίοι, όπως είπε, «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μία θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν, ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα, εκεί που δεν υπάρχουν, για να διαφωνήσουν».
«Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη. Δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου» επεσήμανε.
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση, η οποία – όπως υποστήριξε – βρίσκεται σε «πανικό». «Μέσα στην παραζάλη και τον πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες τα μύρια όσα. Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, έχει το θράσος να λοιδορεί ακόμη και αυτήν τη καθαρή, την έντιμη επιλογή. Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές…. Είστε τόσο τυφλωμένοι, που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος».
«Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» πρόσθεσε, ενώ αποκρούοντας τις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης αντέτεινε πως «κυβέρνηση κουρελού ήταν η κυβέρνηση που συγκρότησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας Πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση».
«Ο κ. Μητσοτάκης να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για αποστασίες»
Απευθυνόμενος ειδικότερα στον κ. Μητσοτάκη και σχολιάζοντας τα περί «ετερόκλητων συμμαχιών» απάντησε ότι «μιλούν για αθέμιτες μεταγραφές αυτοί που το τελευταίο διάστημα έχουν εγγράψει στη κοινοβουλευτική τους ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα: τρεις από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων». «Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής» πρόσθεσε.
Έκανε επίσης λόγο για «αθλιότητες», που, όπως είπε, «ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ.». Συγκεκριμένα μίλησε για «πογκρόμ επιθέσεων, απειλών και της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους».
«Έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε» υποστήριξε και αναφέρθηκε στις απειλές που- όπως είπε – τον ενημέρωσε ότι δέχεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.
Κάλεσε στη συνέχεια τον κ. Μητσοτάκη να είναι «πιο προσεκτικός» όταν μιλάει για «αποστάτες». «Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κύριε Μητσοτάκη. Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση βουλευτών που στηρίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν» πρόσθεσε.
Κυρ. Μητσοτάκης: Μεσολάβησε συναλλαγή Τσίπρα με Καμμένο και βουλευτές
«Η σημερινή διαδικασία είναι η τελευταία πράξη μιας παράστασης που παίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού. Πρόκειται για άθλιο θέατρο που έστησαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, στόχοι των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου ήταν «πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμα εξουσίας, δεύτερον να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και τρίτον να διατηρηθεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ ώστε να διατηρήσει τα προνόμιά του ο αρχηγός του».
«Ζούμε έναν τραγέλαφο» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε, «η φαρσοκωμωδία των ελιγμών του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου απαιτεί και κομπάρσους, περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή, αλλιώς έδρασαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν, αλλά είναι πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε πρώτα την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως «τον πιο ανέντιμο» πρωθυπουργό μετά τη μεταπολίτευση.
«”Αναντικατάστατο” είχατε αποκαλέσει τον κ. Καμμένο. Και τώρα ξαφνικά, απαλλαγμένος δήθεν από το βάρος της ακροδεξιάς συνιστώσας, κάνετε δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλώς συγχωνεύθηκαν». Όπως είπε, «για τον κ. Καμμένο ισχύει η λαϊκή ρήση: Αν δεν ταιριάζατε, δεν θα συμπεθεριάζατε. Η έξοδος του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση είναι προφανώς εικονική και οι χειρισμοί προσυνεννοημένοι».
«Είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα ξαναφέρετε την τροπολογία για τα αντισταθμστικά ωφέλη των F-16» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Κάνατε κάτι αδιανόητο, πήρατε έναν εν ενεργεία στρατιωτικό (τον κ. Αποστολάκη) και τον υπουργοποιήσατε ενώ φορούσε ακόμα τη στολή του» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «ποτέ καμία κυβέρνηση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό Άμυνας. Ένα ιστορικό προηγούμενο υπάρχει, αυτό του Γρ. Σπαντιδάκη (επί δικτατορίας)» ανέφερε, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά και παρέμβαση του Πρωθυπουργού.
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης
Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη
«Νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, αλλά τελικά δεν είχαμε δει τίποτα. Δεν υπάρχουν όρια στη γελοιοποίηση. Έπρεπε την Κυριακή να προκηρυχθούν εκλογές», τόνισε η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται την απόφαση του ελληνικού λαού.
Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό για τη σύγκριση με την κυβέρνηση Παπαδήμου και την αναφορά περί κυβέρνησης «κουρελού». «Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν εθνικής σωτηρίας και όχι θέατρο», τόνισε.
«Δεν αντέχουμε τη φαροσκομωδία που έστησαν Τσίπρας και Καμμένος», επεσήμανε η κ. Γεννηματά.
Για τον κ. Αποστολάκη, τόνισε ότι είναι ντροπή να κρύβεται ο κ. Τσίπρας πίσω από το ήθος του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Τυπικά διαλύθηκε ο συνεταιρισμός του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο, συνέχισε η κ. Γεννηματά. Ένας συνεταιρισμός -όπως είπε- που έκανε τεράστια ζημιά στη χώρα. «Ο κ. Καμμένος αφήνει τους μισούς του βουλευτές στην κυβέρνηση κατά κυριότητα και τους άλλους μισούς κατ’ επικαρπία».
«Για πια κυβέρνηση ζητάτε ψήφο; Είδα τους ίδιους υπουργούς στα έδρανα, τους ίδιους υπουργούς σε μια κυβέρνηση που έχασε τη δεδηλωμένη», ανέφερε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας πως «η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού και όχι από τα παζάρια της ντροπής. Δεν σας εμπιστεύομαστε κ. Τσίπρα, ούτε για τα εθνικά θέματα ούτε για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
«Δεν σας εμπιστεύομαστε γιατί με τις ενέργειες σας δημιουργείτε τεράστιο δημοκρατικό πρόβλημα στη χώρα και με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη έχουμε ζήτημα θεσμικής εκτροπής», υπογράμμισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας. «Το μόνο που καταφέρατε είναι η “κωλοτούμπα” κ. Τσίπρα».
Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει «μια κυβέρνηση γατζωμένη στις καρέκλες και μια αντιπολίτευση που λαχταρά να την αντικαταστήσει. Δεν είναι λύση, η λύση είναι η μια ριζική αλλαγή», σύμφωνα με την κ. Γεννηματά.
Δ. Κουτσούμπας: Καταπέλτης η Συμφωνία των Πρεσπών για τους λαούς των Βαλκανίων
Το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι μια εξέλιξη που βολεύει και τους δύο τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σύμφωνα με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ «η σημερινή διαδικασία είναι αποτέλεσμα παζαριών».
«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή, το ζήτημα είναι ο ίδιος ο λαός να καταψηφίσει την κυβέρνηση, μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του και στις εκλογές», σημείωσε.
Παράλληλα, σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας «μαζί με τον κ. Καμμένο μετέτρεψε τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανικό στρατόπεδο».
«Η Συμφωνία που υπογράψατε με τον κ. Ζάεφ, ήταν στο πλαίσιο των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών που υπηρετήσατε με μεγάλη συνέπεια μαζί με τον κ. Καμμένο», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στα σχέδια της με την κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας «κανένας καυγάς δεν γίνεται για όλα αυτά ανάμεσα στον κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη. Τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ δεν τα αμφισβητεί ούτε η Ν.Δ. Υπάρχει πλήρης ταύτιση και συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ της έχει πάρει τη μπουκιά από το στόμα, και κάνει όσα δεν πρόλαβει να κάνει η ίδια η Ν.Δ.».
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημείωσε πως «θεωρείτε κ. Τσίπρα επίτευγμα μια επαίσχυντη συμφωνία, αμερικανικού σχεδιασμού για να μπει στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ. Αυτή είναι η ουσία της συμφωνίας».
«Καταπέλτης η συμφωνία για όλους τους λαούς των Βαλκανίων», επεσήμανε.
Στ. Θεοδωράκης: Κατάντια της πολιτικής οι «μουσικές καρέκλες» βουλευτών
«Αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος. Γιατί στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος. Στο λάθος όμως υπάρχει υπολογισμός» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον Σπύρο Δανέλλη.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού στόχος συνειδητός ήταν ένα κόμμα ανοιχτό, αντι-γραφειοκρατικό. «Τα στελέχη μπορούν και να έχουν τις προσωπικές απόψεις τους και να τις υποστηρίζουν δημοσίως» είπε. Υπενθύμισε ότι σε περιπτώσεις στο παρελθόν υπήρξαν βουλευτές που διαφοροποίησαν την ψήφο τους. Ωστόσο, εξήγησε, ήταν σαφές πως υπήρχε μία κόκκινη γραμμή: η ψήφος εμπιστοσύνης.
Το Ποτάμι είχε ξεκαθαρίσει ότι ότι δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός, είπε ο κ. Θεοδωράκης. «Δεν συγχωνευόμαστε με κανέναν, δεν κάνουμε τα ρεπό του Καμμένου» τόνισε. Αν και σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι ο βουλευτής εξαγοράστηκε, έκανε λόγο για έξαρση εγωισμού και σχολίασε πως η απόφασή του για ψήφο εμπιστοσύνης είναι η κατάντια της πολιτικής.
Εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ότι ο σημερινός κατήφορός του αντανακλά πρακτικές του παρελθόντος. «Ο κ. Τσίπρας δεν αναζητά πέντε που θα συμφωνήσουν σε ένα νομοσχέδιο ή μία Συμφωνιά, αλλά που θα του δώσουν λευκή επιταγή» τόνισε. «Με αυτή την τακτική η χώρα δεν πάει πουθενά» συμπλήρωσε. Τόνισε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να παίζει σε διπλό ταμπλό. «Θέλει να είναι και για τους αριστερούς και για τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Και για τους πολιτικοποιημένους και για τους ψεκασμένους. Κυβέρνηση για όλα τα γούστα» είπε.
Σχολίασε δηκτικά όσους τέσσερα χρόνια κατήγγειλαν τον αμοραλισμό και τώρα που ήρθε η ώρα του απολογισμού δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Υπενθύμισε επίσης ότι στις τελευταίες εκλογές τα κόμματα επέλεξαν με λίστες τους βουλευτές, για αυτό και όπως είπε, είναι απαράδεκτο σήμερα είκοσι βουλευτές «να παίζουν μουσικές καρέκλες».
O κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για συνεχείς παρεμβάσεις στους ανεξάρτητους θεσμούς και σοβαρά προβλήματα σε ασφάλεια και παιδεία, ενώ τόνισε πως οι φόροι είναι υψηλοί, οι χαμηλοί μισθοί, η γραφειοκρατία και ο κομματισμός πνίγουν κάθε δράση.
«Το μοντέλο της κυβέρνησης είναι το παλιό μοντέλο» τόνισε, προσθέτοντας ότι στόχος του Ποταμιού είναι μία πολιτεία, που θα κρατάει ανοιχτό το παράθυρο των ευκαιριών.
Β. Λεβέντης: Αυτή η Βουλή πρέπει να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της
Αυτή η Βουλή είναι καλό να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της γιατί έχει συνδεθεί με μεταγραφές, υστερόβουλες δημοσκοπήσεις και μετακινήσεις βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Μιλώντας στη συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επί τέσσερα χρόνια «ξεζούμισε» τον λαό για να παράσχει τώρα «φιλί ζωής».
Σε ότι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε πως «ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι στο θέμα αυτό δεν έχει τον λαό μαζί του αλλιώς θα έκανε δημοψήφισμα».
Για τον πρώην υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο επανέλαβε ότι είναι συνένοχος, ενώ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημείωσε ότι «συνδεθήκαν δυο κόμματα να φτιάξουν μία κυβέρνηση και ο ένας κλέβει τους βουλευτές του άλλου».
Επίσης, ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε και στην άλλοτε βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Να χαίρεστε την 151η βουλευτή σας». Κατηγόρησε, δε, την ίδια τη βουλευτή για αχαριστία καθώς, όπως είπε, εξελέγη με λίστα με την Ένωση Κεντρώων και μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, λέγοντας πως «είναι ντροπή να μην ξέρει η Ελλάδα τι στάση θα τηρήσετε».
Η κοινοβουλευτική διαδικασία
Όπως αποφασίστηκε τη Δευτέρα στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία.
Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με την εξής αναλογία: πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη Ν.Δ. και ένας από κάθε κόμμα.
naftemporiki.gr