Skip to main content

Ανάμεικτες αντιδράσεις για την παραίτηση Μέι – Στις 20 Ιουλίου ο νέος πρωθυπουργός

Η παραίτηση της Τερέζα Μέι είναι πλέον γεγονός. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 7 Ιουνίου θα υποβάλει την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαδοχή της. Τα μηνύματα για την παραίτηση της γυναίκας που κλήθηκε και – όπως η ίδια παραδέχτηκε – απέτυχε να φέρει εις πέρας το Brexit είναι ανάμεικτα – θετικά ως επί το πλείστον εντός βρετανικών συνόρων, με ερωτηματικά σε επίπεδο Ε.Ε., κυρίως όσον αφορά το μέλλον του Brexit.   

Την απόφαση της πρωθυπουργού να αποσυρθεί χαιρέτισε από τους πρώτους ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. «Η Μέι ορθώς παραιτήθηκε», τόνισε ο Κόρμπιν καλώντας άμεσα σε εκλογές.

Στο ίδιο περίπου ύφος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και φαβορί στην κούρσα της διαδοχής, ο Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να σχολιάσει μετά την έντονα φορτισμένη ανακοίνωση της Μέι ότι «τώρα ήρθε η ώρα να συσπειρωθούμε και να φέρουμε σε πέρας το Brexit».  

«Θα αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, με συμφωνία ή χωρίς», δήλωσε ο Τζόνσον σε οικονομικό συνέδριο στην Ελβετία ξαναζεσταίνοντας το no deal Brexit.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε επίπεδο Ε.Ε. ωστόσο, η παραίτηση της Μέι δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα από τις θέσεις των 27 για τη συμφωνία αποχώρησης. «Θα σεβαστούμε τον νέο πρωθυπουργό, αλλά τίποτε δεν αλλάζει στη θέση που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως προς την συμφωνία της αποχώρησης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ πληροφορήθηκε την ανακοίνωση της πρωθυπουργού και δεν αισθάνθηκε καμία χαρά. Εκτιμά τη συνεργασία του με την Τερέζα Μέι την οποία σέβεται και θεωρεί θαρραλέα γυναίκα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Γαλλία

Από το Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε το «θαρραλέο έργο» της Μέι και ζήτησε «ταχεία αποσαφήνιση» για την εξέλιξη του Βrexit.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι η απόφαση αυτή «πρέπει επίσης να υπενθυμίσει, σε μία στιγμή σημαντικών επιλογών, ότι οι απορριπτικές ψήφοι χωρίς εναλλακτικό σχέδιο οδηγούν σε αδιέξοδο», αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και το Brexit.

Η Τερέζα Μέι «εργάστηκε με θάρρος για την υλοποίηση του Brexit προς το συμφέρον της χώρας της και τον σεβασμό των ευρωπαίων εταίρων της», τονίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος της απηύθυνε «προσωπικό ευχαριστήριο μήνυμα υποστήριξης».

Γερμανία

Πιο συγκρατημένη ήταν η αντίδραση του Βερολίνου, όπου εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «σέβεται» την απόφαση της Μέι να παραιτηθεί.

«Η καγκελάριος θεωρεί σημαντική την καλλιέργεια στενής συνεργασίας με τη βρετανική κυβέρνηση και αυτό θα διατηρηθεί», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, αρνούμενη να τοποθετηθεί σχετικά με τις συνέπειες της παραίτησης επί του Brexit, μίας διαδικασίας που «εξαρτάται από τις εξελίξεις της βρετανικής εσωτερικής πολιτικής».

Ιρλανδία

Σαφώς προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ. «Όπως είναι προφανές, η βρετανική πολιτική κυριεύεται από το Brexit και θα συνεχίσει για πολύ ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση όσον αφορά το Brexit, μία φάση που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την Ιρλανδία», τόνισε ο Βαράντκαρ προσθέτοντας ότι είχε μία άριστη συνεργασία με τη Μέι.  

Στις 20 Ιουλίου ο διάδοχος της Μέι

Ο διάδοχος της Μέι αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου στις 20 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα το Συντηρητικό Κόμμα.

Οι υποψηφιότητες θα έχουν οριστεί την εβδομάδα που αρχίζει στις 10 Ιουνίου. «Θα ακολουθήσουν διαδοχικοί γύροι ψηφοφορίας έως ότου καθοριστεί ποια θα είναι η τελική επιλογή των υποψηφίων που θα τεθούν προς ψήφιση σε όλα τα μέλη του κόμματος», διευκρίνισαν υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις.

Υποψήφιοι μαζί με τον Τζόνσον εκτιμάται ότι θα είναι επίσης ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.

Βρετανοί υπουργοί και αρκετοί Τόρις που κινούνται περισσότερο προς το κέντρο προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τιθασεύσουν τη γοητεία που ασκεί ο Τζόνσον στους πιο σκληρούς Brexiteers, υπό τον υπαρκτό πλέον φόβο ότι θα αποτύχει στις νέες διαπραγματεύσεις του με τις Βρυξέλλες και θα σύρει τη χώρα σε άτακτο Brexit.

naftemporiki.gr