Skip to main content

Η Μέι φεύγει, ο Τζόνσον έρχεται και ξαναζεσταίνει το no deal Brexit  

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Η αποχώρηση της Τερέζα Μέι από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είναι ζήτημα ημερών. Αυτό είναι δεδομένο. Το μόνο που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα είναι πότε ακριβώς θα αποχωρήσει για να ξεκινήσει και επισήμως η κούρσα της διαδοχής. Φαβορί για να την αντικαταστήσουν επίσης υπάρχουν, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Το θέμα που προκύπτει και απασχολεί κυρίως τους πιο κεντρώους του Συντηρητικού Κόμματος είναι πόσο προς τα δεξιά θα κινηθεί ο νέος ηγέτης των Τόρις για να κερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρους που γοητεύτηκαν από το ευρωσκεπτικιστικό Brexit του ακροδεξιού Νάιτζελ Φάρατζ στις ευρωεκλογές.

Από το στενό περιβάλλον της Βρετανίδας πρωθυπουργού εκτιμάται ότι θα δεσμευτεί να αποχωρήσει έως τις 10 Ιουνίου, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και στη συνέχεια να παραμείνει έως ότου εκλεγεί ο διάδοχός της.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στην «Guardian» ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί με τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 των Τόρις, τον Γκράχαμ Μπρέιντι. «Σε κάθε περίπτωση, όλα παραμένουν ρευστά», πρόσθεσε η ίδια πηγή κρατώντας μία απόσταση από τα απρόβλεπτα πολιτικά πράγματα στο Λονδίνο τους τελευταίους μήνες.

Η Μέι δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια. Από τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Εσωτερικών Σαγίντ Τζαβίντ της ξεκαθάρισαν αμφότεροι χθες ότι δεν μπορούν πια να στηρίξουν τη στρατηγική της για το Brexit και κατά συνέπεια την προοπτική του δεύτερου δημοψηφίσματος που άφησε ανοιχτή για να δελεάσει τους Εργατικούς, η Μέι βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση να κατέβει από τον θρόνο της. Χωρίς φίλους και συμμάχους, η αποχώρησή της ήταν αναπόφευκτη.

Το χάος του Brexit, τα ταπεινωτικά αποτελέσματα για το Συντηρητικό Κόμμα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και η αναμενόμενη πανωλεθρία στις ευρωεκλογές από τον ακροδεξιό Φάρατζ δυνάμωσαν τις φωνές που ζητούν την αποχώρησή της εδώ και τώρα.

Αυτό όμως αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Οπότε το ενδιαφέρον έχει ήδη στραφεί στην εκστρατεία του Τζόνσον. Βρετανοί υπουργοί και αρκετοί Τόρις που κινούνται περισσότερο προς το κέντρο προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τιθασεύσουν τη γοητεία που ασκεί στους πιο σκληρούς Brexiteers, υπό τον υπαρκτό πλέον φόβο ότι θα αποτύχει στις νέες διαπραγματεύσεις του με τις Βρυξέλλες και θα σύρει τη χώρα σε άτακτο Brexit.

Σε αυτή τη λογική, η σύγκρουση των πιο μετριοπαθών Τόρις και των πιο δεξιών, του Τζόνσον ή άλλων σκληροπυρηνικών Brexiteers, αναμένεται σφοδρή.

Το κύριο επιχείρημα νυν υπουργών, που στάθηκαν όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό της Μέι, και άλλων Βρετανών βουλευτών θα είναι οι ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, αν τελικά η Βρετανία ανοίξει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποχωρήσει χωρίς συμφωνία. Το no deal Brexit πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί. Αυτό άλλωστε είναι από τα ελάχιστα πράγματα στο οποίο κατάφεραν να συμφωνήσουν οι Βρετανοί βουλευτές στις απανωτές ψηφοφορίες των περασμένων μηνών για το Brexit.