Skip to main content

ΗΠΑ: Μήνυμα στήριξης για το «EastMed Act» από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

Μήνυμα στήριξης στο νομοσχέδιο «EastMed Act» στέλνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, μια μέρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ισχυρός άνδρας της Γερουσίας τονίζει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αντανακλά τον «ενθουσιασμό» των ΗΠΑ για τη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το νομοσχέδιο για το οποίο μιλάτε εκφράζει αρχικά αυτή τη σπουδαιότητά και κατά δεύτερον την προθυμία μας και πραγματικά τον ενθουσιασμό μας για αυτή την συνεργασία. Επομένως, είναι σημαντικό και θα προσπαθήσουμε να το προωθήσουμε» δηλώνει.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο – «πακέτο» που τοποθετεί την τριμερή συνεργασία στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς επιχειρεί να προβεί σε μια ριζική αναμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο την συσπείρωση των αξιόπιστων και δημοκρατικών συμμάχων αλλά και την αναγνώριση των νέων πραγματικοτήτων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Η εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που είχε κατατεθεί στη Γερουσία. Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο του 2019», που είχε κατατεθεί στη Γερουσία, προέβλεπε για πρώτη φορά ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο της Βουλής ζητά να συμπεριληφθούν επιπλέον οι τελευταίες εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Για τους S-400

Παράλληλα, δεν παραλείπει να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, βάζοντας τέλος στα σενάρια για «ομάδα εργασίας» και ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πεισθεί το αμερικανικό Κογκρέσο να δεχθεί την ταυτόχρονη παραλαβή των μαχητικών F-35 και του ρωσικού συστήματος S-400. «Θα πρέπει να κάνουν μια επιλογή. Δεν πρέπει να είναι μια δύσκολη επιλογή», αναφέρει ο Αμερικανός γερουσιαστής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ