Skip to main content

Γκρούεφσκι: Άδικα εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. η ΠΓΔΜ

Στρατηγική επιλογή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα των Σκοπίων.

Ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι η χώρα του παραμένει άδικα για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός του ΝΑΤΟ και συμπλήρωσε ότι, εάν δεν υπήρχε η διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας, η ΠΓΔΜ θα είχε ενταχθεί προ πολλού στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και όχι μόνο θα είχε αρχίσει, άλλα θα είχε ολοκληρώσει μέχρι τώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε..

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ότι «δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στα οικονομικά της προβλήματα».

«Ελπίζω», πρόσθεσε, «ότι η Ελλάδα, μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αυτών και το ξεπέρασμα της κρίσιμης φάσης τους, θα εστιάσει σε αυτό το πρόβλημα (σ.σ. της ονομασίας), η λύση του οποίου είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών». 

Σχετικά με «θεωρίες συνωμοσίας» ότι πίσω από τα πρόσφατα επεισόδια στο Κουμάνοβο βρίσκονται ισχυρές χώρες της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σημείωσε ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει καμία ένδειξη για ανάμειξη των χωρών αυτών.

Ακόμη είπε ότι είναι σχεδόν αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι οι αναφερόμενες χώρες, οι οποίες «συνέβαλαν αποφασιστικά στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ΠΓΔΜ», επιδιώκουν τώρα την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε τέλος ότι δεν πιστεύει και δεν συμφωνεί με άλλες θεωρίες συνωμοσίας ότι οι παραπάνω δυτικές χώρες βρίσκονται πίσω από το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που συγκλονίζει την πολιτική ζωή της ΠΓΔΜ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας του στον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο, εφ’ όσον πρώτα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.

Αναφερόμενος στα μακροπρόθεσμα ενεργειακά σχέδια της χώρας του, σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, για σύνδεση, μέσω Ελλάδας, με τον αγωγό TAP και με τον διασυνδετήριο αγωγό Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Τουρκίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ