«Ζητώ με ευθύνη και σοβαρότητα την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή την κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια και μπορεί να ανοίξει δρόμους προοπτικής για τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ανοίγοντας τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «καθαρές λύσεις» και κάλεσε τους βουλευτές να επιδείξουν «στάση ευθύνης», υπενθυμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, διαφύλαξε την κοινωνική συνοχή, αποκατέστησε τη κανονικότητα, στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους».
«Έντιμη η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ – Διαφωνώ με την επιλογή Καμμένου»
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την διαφωνία του με την επιλογή του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δηλώνοντας όμως ότι σέβεται την επιλογή του. «Η διαφωνία του Καμμένου με εμένα και με την κυβερνητική γραμμή στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας τον οδήγησε να φύγει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του. Το είπα και στον ίδιο, θα το πω και δημόσια: θεωρώ ότι κάνει λάθος, δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά, ούτε θεωρώ ότι η επιλογή αυτή ήταν αναπόφευκτη. Πιστεύω ότι μπορούσε να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση χωρίς να την καταψηφίσει. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία την επιλογή του» είπε.
Κάνοντας μία αναδρομή στις σχέσεις των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πολλά από τα «δύσκολα βήματα» που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έγιναν από μία κυβέρνηση δύο κομμάτων με εντελώς διαφορετική πολιτική αφετηρία, «μία κυβέρνηση που λοιδορήθηκε από τους πολιτικούς της αντιπάλους». «Όλα αυτά τα πετύχαμε από κοινού με ένα κόμμα που ήταν γνωστές οι μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές. Θέλω όμως να αναγνωρίσω ότι το κόμμα αυτό, οι ΑΝΕΛ, συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη προσπάθεια» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «έντιμη και ειλικρινή την συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Εστιάζοντας στο Σκοπιανό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως εξαρχής γνώριζε τη διαφωνία του κ. Καμμένου. «Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του, αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα» παρατήρησε.
Αντίθετα χαρακτήρισε «πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο» όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους. «Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή» σημείωσε. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους» δήλωσε ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε εκείνους οι οποίοι, όπως είπε, «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μία θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν, ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα, εκεί που δεν υπάρχουν, για να διαφωνήσουν».
«Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη. Δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου» επισήμανε.
«Αυγή νέας εποχής»
Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «η αυγή του 2019 είναι η αυγή μίας νέας εποχής για τη χώρα μας» καθώς παρά τις «Κασσάνδρες» η κυβέρνηση πέτυχε την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και να ρυθμίσει το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που όπως παρατήρησε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πέτυχαν.
«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την 25η του Γενάρη 2015, μια μέρα που ο τόπος έζησε μια μεγάλη πολιτική ανατροπή» σημείωσε. Πρόσθεσε ακόμη ότι η πολιτική αυτή αλλαγή «δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βίωσε η πατρίδα μας» και κυρίως «της διαχείρισης της κρίσης από τις κυβερνήσεις των τελευταών ετών που είχαν σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στην πολιτική χρεοκοπία».
«Έχουμε σημαντικό έργο να ολοκληρώσουμε»
Επισήμανε παράλληλα πως η κυβέρνηση «έχει μπροστά της συνταγματική θητεία εννέα μηνών με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει» και ανέφερε συγκεκριμένα:
«Έχουμε μπροστά μας, πρώτα από όλα, και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Για την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής αλλά και για να βάλουμε ένα τέλος στους θεσμούς της ατιμωρησίας. Τις διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα εκείνων που θέλουν να καταχραστούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός και αποτελούν ρυθμίσεις ντροπής για το κοινοβούλιο την δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα. Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην πορεία που έχουμε χαράξει για την ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης των εργαζομένων. Τη ρύθμιση των 120 δόσεων ώστε να ανακουφιστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία. Το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής. Με την επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών για δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά και την επιδότηση ενοικίου».
Αναφέρθηκε ακόμη στην ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση μιας συμφωνίας με την Εκκλησία «για να επιλυθεί άλλη μια εκκρεμότητα δεκαετιών και οι σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας να εξορθολογιστούν και να μπουν σε στέρεες βάσεις».
Επίθεση στην αντιπολίτευση
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση, η οποία – όπως υποστήριξε – βρίσκεται σε «πανικό». «Μέσα στην παραζάλη και τον πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες τα μύρια όσα. Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, έχει το θράσος να λοιδορεί ακόμη και αυτήν τη καθαρή, την έντιμη επιλογή. Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές…. Είστε τόσο τυφλωμένοι, που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος».
«Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» πρόσθεσε, ενώ αποκρούοντας τις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης αντέτεινε πως «κυβέρνηση κουρελού ήταν η κυβέρνηση που συγκρότησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας Πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση».
«Ο κ. Μητσοτάκης να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για αποστασίες»
Απευθυνόμενος ειδικότερα στον κ. Μητσοτάκη και σχολιάζοντας τα περί «ετερόκλητων συμμαχιών» απάντησε ότι «μιλούν για αθέμιτες μεταγραφές αυτοί που το τελευταίο διάστημα έχουν εγγράψει στη κοινοβουλευτική τους ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα: τρεις από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων». «Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής» πρόσθεσε.
Έκανε επίσης λόγο για «αθλιότητες», που, όπως είπε, «ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ.». Συγκεκριμένα μίλησε για «πογκρόμ επιθέσεων, απειλών και της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους».
«Έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε» υποστήριξε και αναφέρθηκε στις απειλές που- όπως είπε – τον ενημέρωσε ότι δέχεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.
Κάλεσε στη συνέχεια τον κ. Μητσοτάκη να είναι «πιο προσεκτικός» όταν μιλάει για «αποστάτες». «Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κύριε Μητσοτάκη. Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση βουλευτών που στηρίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν» πρόσθεσε.
«Οι βουλευτές δεν θα τρομοκρατηθούν»
Εξέφρασε επιπλέον τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές δεν θα τρομοκρατηθούν και θα σταθούν στο ύψος της ευθύνης τους.
«Οι βουλευτές δεν θα τρομοκρατηθούν. Θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη Σημοκρατία. Γιατί μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία» υπογράμμισε.
naftemporiki.gr