Skip to main content

Σκηνικό σύγκρουσης Κ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσίπρα

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ελάχιστες μόνο ημέρες από τον κύκλο επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, που έδωσε την αίσθηση ότι σταδιακά επιστρέφουμε στην εποχή όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να συζητούν μεταξύ τους ακόμα και αν διαφωνούν, στήνεται σκηνικό σύγκρουσης εφ΄ όλης της ύλης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σκοπός του κ. Τσίπρα, που κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση και προκαλεί την εφ’ όλης αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό είναι να αναδειχθεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την νέα διακυβέρνηση τα πράγματα πάνε χειρότερα στη χώρα σε όλους τους τομείς και να στηρίξει το επιχείρημά του περί διάψευσης προσδοκιών του ελληνικού λαού. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να μετατρέψει τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας και προορίζεται για την Παρασκευή 17 ή την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιανουαρίου, σε αντιπαράθεση για όλα τα θέματα (εθνικά, ασφάλεια, οικονομία, επενδύσεις, αγορά εργασίας, παιδεία κ.α.). Σκοπός του επίσης είναι να αναδείξει απομονωμένη πολιτικά την κυβέρνηση, να της επιρρίψει τις ευθύνες για εγκατάλειψη της εθνικής συνεννόησης στα θέματα του νέου εκλογικού νόμου και της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και να δυσκολέψει τις συνθήκες διαλόγου μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των άλλων αρχηγών (κυρίως της Φώφης Γεννηματά), δίνοντας την εικόνα ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να διαμορφωθεί αντικυβερνητικό μπλοκ κομμάτων στη Βουλή.

Το timing, προφανώς δεν είναι τυχαίο καθώς ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει αυτήν την πρωτοβουλία έχοντας υπόψη ότι ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας τις επόμενες ημέρες. Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για την 21η Ιανουαρίου στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. καθώς από τις 22 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Στις 21 Ιανουαρίου δε, εισάγεται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και η κύρωση της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τους Αμερικανούς, την οποία αν και προετοίμασε ως κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει να «παγώσει» ανακοινώνοντας ότι θα καταψηφίσει ως αντιπολίτευση, αν κατατεθεί. 

Στο Μαξίμου, από την άλλη πλευρά, ετοιμάζουν συνολική απάντηση στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη Βουλή με σειρά στοιχείων για την κατάσταση στην αγορά εργασίας επί της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και το τι έχει αλλάξει στους πρώτους έξι μήνες της δικής του διακυβέρνησης, ενώ θα περιγράψει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στον κοινωνικά ευαίσθητο χώρο της εργασίας, αναδεικνύοντας σημαντικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό.

Παράλληλα υπάρχει προετοιμασία στην κυβέρνηση για απαντήσεις στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί αστυνομικής αυθαιρεσίας και επιβολής δόγματος «νόμος και τάξη» στον τομέα της ασφάλειας, για την πορεία των επενδύσεων και την πορεία της οικονομίας γενικότερα, για το θέμα των πλειστηριασμών, για τις ελληνοτουρκικές και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα F-35 με την προοπτική αγοράς κλπ. Το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζει απαντήσεις για όλα τα θέματα τα οποία έχει αναδείξει η αξιωματική αντιπολίτευση το τελευταίο αλλά και το προηγούμενο διάστημα, με σκοπό – όπως λέγεται από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη – να αναδειχθεί το πολιτικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης αλλά και το γεγονός ότι και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας κινείται στο δρόμο του λαϊκισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εμφανίσει τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως εμπόδιο στην εθνική προσπάθεια να προσεγγίσει η Ελλάδα τα standard μίας κανονικής χώρας του πυρήνα της Ε.Ε. σε όλους τους τομείς.