Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό από πρόσφυγες και μετανάστες.
Η επιχείρηση για την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από τις τρεις δομές φιλοξενίες του Ελληνικού ξεκίνησε στις 06:30 το πρωί. Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν παραταχθεί έξω από τις τρεις δομές, ενώ έχουν αποκλείσει και την είσοδο στο χώρο.
Εννέα πούλμαν, μισθωμένα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και αστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε άλλες δομές φιλοξενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, οι οικογένειες που διαμένουν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα) θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο Τμήμα Αλλοδαπών.
Πρώτα εκκενώθηκε η αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου. Συγκεκριμένα 168 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε τέσσερα πούλμαν του ΔΟΜ για τη μεταφορά τους στη νέα δομή φιλοξενίας, καθώς και σε δύο αστικά λεωφορεία με κατεύθυνση το τμήμα αλλοδαπών για εξακρίβωση στοιχείων.
Στον χώρο βρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θήβα.
Η διαδικασία εκκένωσης συνεχίζεται στα γήπεδα χόκει και μπέιζμπολ. Τα πράγματα των προσφύγων θα μεταφερθούν με φορτηγό μεταφορικής εταιρείας.
Πηγές της ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η επιχείρηση εξελίσσεται ομαλά και με τη παρουσία εκπροσώπων του ΔΟΜ και παρατηρητών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τον Απρίλιο και τον Μάιο μετακινήθηκαν από τους τρεις χώρους 351 ευάλωτα άτομα και οικογένειες με μικρά παιδιά σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Αττικής.
Τον χώρο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ο οποίος δήλωσε ότι «συμπληρώνονται 20 μήνες λειτουργίας μιας δομής που ήταν να λειτουργήσει προσωρινά για λίγες ημέρες». Εξέφρασε παράλληλα την ευχή «να μην πάνε οι πρόσφυγες σε ένα νέο ‘Ελληνικό’ αλλά σε συνθήκες διαβίωσης καλύτερες από εδώ». Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των ΜΜΕ στους χώρους του Ελληνικού ο ίδιος σχολίασε ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερώνεται και τα ΜΜΕ πρέπει να καταγράφουν τι συμβαίνει».
Αντιδράσεις από αλληλέγγυους
Την ίδια ώρα αντιδράσεις για την επιχείρηση εκκένωσης υπάρχουν από αλληλέγγυους που βρίσκονται έξω από τις δομές. Όπως επισήμανε η Μαρία Μπικάκη από τον «Συντονισμό Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό των Σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων» (ΣΥΠΡΟΜΕ), «χθες μάθαμε ότι σήμερα θα μετακινηθούν πρόσφυγες αλλά δεν τους έλεγαν που θα πάνε. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί οι πρόσφυγες δεν απαντούν στα τηλέφωνα και πιστεύουμε ότι τους έχουν συλλάβει. Είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν στις πόλεις, σε διαμερίσματα και να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την περίθαλψη. Ζητήσαμε να μπούμε μέσα ως παρατηρητές αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό».
Σύμφωνα με τον αλληλέγγυο Γιώργο Κοφινάκη «οι πρόσφυγες ήταν να ξεκινήσουν σήμερα απεργία πείνας κατά της μεταφοράς τους σε άλλες δομές και η κυβέρνηση τους εξαπάτησε με αυτή την επιχείρηση».
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από το ΚΕΕΡΦΑ δήλωσε ότι «ο ισχυρισμός ότι η εκκένωση γίνεται εθελοντικά δεν ισχύει». «Ζήτησαν χθες από τους πρόσφυγες να υπογράψουν ένα χαρτί ότι συμφωνούν να φύγουν αλλά δεν ήξεραν τι υπογράφουν. Είναι σαφές ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μεθοδεύει την εκκένωση στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής εγκλωβισμού στα νησιά και αποκλεισμού από τις πόλεις» είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ