Skip to main content

Γερμανία: Δεν ψήφισε υπέρ του Αρμιν Λάσετ για υποψήφιο καγκελάριο η Μέρκελ!

Κι ενώ ο πρόεδρος του CDU Άρμιν Λάσετ υπερψηφίστηκε και ως υποψήφιος καγκελάριος  μα το θέμα συνεχίζει να διχάζει βαθιά την γερμανική κεντροδεξιά ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, και – σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση – το 66% των γερμανών τον θεωρούν «λάθος» επιλογή ως κοινό υποψήφιο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκαλύπτει πως η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν συμμετείχε στην αποφασιστική ψηφοφορία του ομοσπονδιακού προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) για το ζήτημα του υποψηφίου καγκελαρίου στις προσεχείς εθνικές εκλογές αν και ήταν συνδεδεμένη διαδικτυακά με τη συνεδρίαση και είχε δικαίωμα ψήφου.

Ο Άρμιν Λάσετ υπερψηφίστηκε ως υποψήφιος καγκελάριος το απόγευμα της Δευτέρας με 31 ψήφους υπέρ έναντι 9 ψήφων κατά, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία 6 μέλη του προεδρείου. Το σύνολο των ψηφισάντων όμως είναι 46, ενώ τα μέλη του προεδρείου με δικαίωμα ψήφου είναι 47. Η ψήφος που λείπει είναι της καγκελαρίου Μέρκελ, όπως γράφει το Spiegel

Όπως έχει γίνει γνωστό, πριν ο πρόεδρος του κόμματος Άρμιν Λάσετ και ο επικεφαλής της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ ανακοινώσουν στις 11 Απριλίου επισήμως την απόφασή τους να είναι κοινοί υποψήφιοι καγκελάριοι των δύο αδελφών κομμάτων, ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Φόλκερ Μπουφιέ, ζήτησε, σύμφωνα με το Spiegel, από την καγκελάριο Μέρκελ να εκφράσει την υποστήριξή της στον Λάσετ. Η Μέρκελ το αρνήθηκε και αργότερα δήλωσε δημοσίως ότι ήθελε να παραμείνει ουδέτερη στο θέμα αυτό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, RTL, Spiegel