«Εξ ανάγκης ανοίγουμε γιατί προφανώς δεν υπάρχουν άλλες αντοχές από την ελληνική κοινωνία», υποστήριξε σε συνέντευξή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι οι επιλογές του στη διαχείριση της πανδημίας έχουν χωρίσει την κοινωνία σε δύο στρατόπεδα. «Υπάρχει ένα στρατόπεδο που, παρά την κούραση, τηρεί τα μέτρα, και μια άλλη κατηγορία που αντιδρά σε όλα αυτά που ζει, γιατί βλέπει πως δεν υπάρχει λογική, δεν υπάρχει αποτέλεσμα και δεν τηρεί τα μέτρα.
Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη μέση σε ένα ατελείωτο αδιέξοδο, διότι επέλεξε αυτά τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα επί μακρόν που είναι φανερό ότι δεν είχαν αποτελέσματα. Σήμερα κάνει το απονενοημένο βήμα να ανοίξει τις δραστηριότητες θεωρώντας ότι θα βοηθήσει ίσως ο καιρός; Ότι θα βοηθήσουν οι εμβολιασμοί;», αναρωτήθηκε η κ. Γεννηματά.
Επεσήμανε ότι η χώρα πρασίνισε ως προς το δείκτη θετικότητας και αυτό είναι θετικό και σημαντικό, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «αυτό που περιμένουμε να δούμε για να νιώσουμε αισιοδοξία πραγματική είναι να μειώνεται ο δείκτης μετάδοσης, που δυστυχώς είναι ακόμα πάρα πολύ κοντά στο 1 και ενώ βρισκόμαστε τόσους μήνες υπό περιορισμούς. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση».
Η κ. Γεννηματά σχολίασε με αιχμές τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες καθώς ισχυρίστηκε πως ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι τους μικρομεσαίους. «Αν δεν υπάρχει ένα πλέγμα στήριξης των επιχειρήσεων για να ανοίξουν με ασφάλεια, κινδυνεύουμε στο επόμενο διάστημα να έχουμε λουκέτα στην αγορά, ανεργία και ένα κατεστραμμένο τοπίο. Εμείς αυτό που δεν θέλουμε, είναι να δούμε μία οικονομία με ερείπια», υπογράμμισε.
Απαντώντας για τη επιφυλακτική στάση του κόμματός της χθες στη Βουλή σχετικά με τη τροπολογία προστασίας της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, απάντησε λέγοντας ότι «Όταν θέλεις να προστατέψεις μία επιστημονική επιτροπή δεν φέρνεις εκπρόθεσμη τροπολογία μαζί με άλλα 100 θέματα, σαν να θέλεις κάτι να κρύψεις. Προφανώς πρέπει τους επιστήμονες της χώρας να τους προστατεύσουμε. Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής: Μιλάμε για μία επιτροπή, η οποία έχει εισηγητικό, γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δεν έχει καμία αρμοδιότητά να παίρνει αποφάσεις. Γι’ αυτό πραγματικά θα ήθελα να υπάρξει χρόνος συζήτησης στη Βουλή να καταλάβουμε ποιο είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης».
Αναφερόμενη στις εσωκομματικές μας διαδικασίες που θα κρίνουν το μέλλον και την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι «από το Σεπτέμβριο θα ασχοληθούμε με τα διαδικαστικά και θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και οι διαδικασίες και τα πάντα».
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται, τόνισε πώς η παράταξη έχει «δώσει δείγματα γραφής για δημοκρατικές διαδικασίες με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και αυτό θέλουμε να επαναλάβουμε. Νομίζω ότι μπορώ να τα εγγυηθώ όλα αυτά και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει διότι και το 2015 και κυρίως το 2017 έγιναν με απόλυτη επιτυχία. Μέχρι τότε έχω ζητήσει απ’ όλα τα στελέχη και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου να ασχοληθούν με τα τεράστια προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού».