Skip to main content

Ισραήλ: Η διάσκεψη του Παρισιού απομακρύνει την ειρήνη

Με τελείως διαφορετικό τρόπο αντέδρασαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στη διάσκεψη του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη, η οποία επανέλαβε την υποστήριξή της σε μια λύση δύο κρατών για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, απομακρύνει τις προοπτικές της ειρήνης.

«Αυτή η διεθνής διάσκεψη και οι αποφάσεις του ΟΗΕ το μόνο που κάνουν είναι να απομακρύνουν τις προοπτικές της ειρήνης καθώς ενθαρρύνουν τους Παλαστίνιους να αρνούνται απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ.

«Αν τα κράτη που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι ήθελαν πράγματι η ειρηνευτική διαδικασία να προχωρήσει, θα έπρεπε να ασκήσουν πίεση (στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς) για να δεχθεί την πρόσκληση του Νετανιάχου για απευθείας διαπραγματεύσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης γίνεται λόγο για «τεχνητή απόπειρα προσώπων εκτός Μέσης Ανατολής να υπαγορεύσουν λύσεις στους πολίτες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι θα ήταν αναγκασμένοι να ζουν με τις συνέπειες των λύσεων αυτών».

Ικανοποίηση στους Παλαιστινίους

Στον αντίποδα, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξέφρασε ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της διάσκεψης του Παρισιού, εκτιμώντας ότι «υπογραμμίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή».

Ο Σαέμπ Ερεκάτ κάλεσε επίσης, σε ανακοίνωσή του, τη Γαλλία «να αναγνωρίσει αμέσως το Κράτος της Παλαιστίνης εντός των συνόρων του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του» και ζήτησε από τους άλλους μετέχοντες στη διάσκεψη να «αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη όπως αναγνωρίζουν το Ισραήλ».

Η διάσκεψη διεξήχθη σήμερα με τη συμμετοχή 70 χωρών, χωρίς τη συμμετοχή των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ αντιτάχθηκε πολύ έντονα σε κάθε πολυμερή προσέγγιση του θέματος και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επέκρινε εκ των προτέρων τη διάσκεψη, κρίνοντας ότι είναι «μια παλαιστινιακή απάτη υπό την αιγίδα της Γαλλίας με στόχο να λάβει ακόμη πιο αντι-ισραηλινές θέσεις».

Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, οι μετέχοντες στη διάσκεψη «δημιούργησαν μια δυναμική για την απόρριψη της ισραηλινής κατοχής και της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Είναι ένα μήνυμα στο Ισραήλ «για να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες» και να «τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης» ώστε να ανοίξει τον δρόμο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.