Στην κοινή γνώμη του Μαυροβουνίου δεν κυριαρχεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος βήμα, που συντάχθηκε με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο βασικός Μαυροβούνιος διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Ε.Ε., Αλεξάνταρ Άντριγια Πέγιοβιτς.
«Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική του κράτους. Αλλά δεν θα έλεγα ότι επικρατεί η άποψη ότι κάναμε λάθος βήμα. Η απόφαση συνέβαλε στο να γίνει πιο δυναμική η διαπραγματευτική διαδικασία με την Ε.Ε. και σίγουρα στη λήψη απόφασης, έως το τέλος του έτους, για πρόσκληση για το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Πέγιοβιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου.
Από τη στιγμή που το Μαυροβούνιο έθεσε το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. προτεραιότητα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής του, προσηλώθηκε σε αυτή και δεν μπορεί να έχει διπλά πρότυπα, τόνισε ο βασικός διαπραγματευτής του Μαυροβουνίου με την Ε.Ε..
«Ήδη, από το 2010, είμαστε 100% ευθυγραμμισμένοι με τις κοινές θέσεις της Ε.Ε.. Δεν μπορούσαμε να το διακόψουμε τον Μάρτιο του 2014 λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και να πούμε: Τώρα πλέον δεν ισχύει αυτό που καλλιεργούσαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», είπε ο κ. Πέγιοβιτς.
Αυτό, πρόσθεσε, δεν διατάραξε τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Μαυροβουνίου και Ρωσίας.
Απαντώντας στην ερώτηση, ποιο είναι το πιο απαιτητικό ζήτημα στην εναρμόνιση με την Ε.Ε., με δεδομένη την κοινή νομική κληρονομιά Σερβίας και Μαυροβουνίου, ο κ. Πέγιοβιτς δήλωσε ότι είναι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.
«Σε χρονικό διάστημα δύο ετών συμπληρώσαμε ή τροποποιήσαμε 34 νόμους. Είναι απίστευτη μεταρρύθμιση, την οποία πολύ λίγες χώρες περνούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», υπογράμμισε.
Το Μαυροβούνιο ήταν η τελευταία από τις έξι ομόσπονδες δημοκρατίες της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας που ανεξαρτητοποιήθηκε, το 2006. Όλες οι υπόλοιπες, πλην της Σερβίας, είχαν αποχωρήσει από την ομοσπονδία το 1991-1992.