Skip to main content

Πυρά Κοτζιά κατά Άγκυρας για το Κυπριακό

Τη θέση του για τερματισμό των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι αρνείται να συζητήσει με την Ελλάδα το συγκεκριμένο θέμα και την κάλεσε «να πάψει να βλέπει το Κυπριακό ως ένα ζήτημα δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων ή συμφερόντων της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η Ελλάδα ασχολείται μόνο με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, κυρίως με το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται με την ανάγκη και την απαίτηση να κατανοήσει η Τουρκία ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, ότι δεν μπορεί να διαθέτει εγγυητικά, παρεμβατικά δικαιώματα πάνω στη Μεγαλόνησο». 

Ο ΥΠΕΞ κατήγγειλε επίσης ότι στη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, όποτε έμπαινε το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η Τουρκία εγκατέλειπε το διάλογο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, δυστυχώς, η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλει τις δικές της ανάγκες και όχι τις ανάγκες της Κύπρου και των δυο κοινοτήτων και τριών μειονοτήτων της. «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλει ενδιάμεσα αιτήματα, όπως το λεγόμενο των τεσσάρων ελευθεριών που αφορά τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι το Κυπριακό».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη γείτονα χώρα ότι δεν έχει απαντήσει ποτέ συγκεκριμένα στις προτάσεις που έχει διατυπώσει η Αθήνα για τον τρόπο ρύθμισης της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. «Απλώς αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά μαζί μας αυτό το θέμα. Ελπίζω κάποια στιγμή να είναι αρκούντως σώφρων και να συζητήσει μαζί μας, ώστε να μπορούμε να προετοιμάσουμε μια Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης με αντικείμενο την ασφάλεια της Μεγαλονήσου και την απαλλαγή της από τις δυο Συνθήκες του 1960 της Ζυρίχης και του Λονδίνου που είναι οι Συνθήκες των εγγυήσεων και της λεγόμενης συμμαχίας», συνέχισε.

Ακόμη, κάλεσε την Τουρκία να αποδεχτεί ότι η Κύπρος πρέπει να μετασχηματιστεί και να ζήσει σαν ένα φυσιολογικό κράτος, ένα κράτος που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

«Νομίζω», συμπλήρωσε, «ότι θα πρέπει να υποταγούν τα στενά συμφέροντα, οι στενές αντιλήψεις που υπάρχουν, σε διάφορες πλευρές, στην ανάγκη να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να αποδοθούν τα αρμόζοντα δικαιώματα στον κυπριακό λαό και στη δημοκρατία της Κύπρου». 

Ερωτηθείς πώς ήταν το κλίμα στη συνάντηση με τον κ. Άιντε, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι έχει πάντα πολύ ενδιαφέρουσες και ορθολογικές συζητήσεις μαζί του.

«Πιστεύω», κατέληξε, «ότι έγινε κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι πρέπει να συγκεντρωθούμε στη λύση του Κυπριακού και όχι στη διασφάλιση των γεωπολιτικών ή ευρωπαϊκών συμφερόντων της Τουρκίας».