Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ B’, η παλαιότερη μονάρχης του κόσμου, γίνεται 95 ετών σήμερα Τετάρτη, αλλά δεν θα υπάρξουν δημόσιοι εορτασμοί λόγω πένθους, λίγες μέρες μετά την κηδεία του επί 73 χρόνια συζύγου της, Δούκα του Εδιμβούργου.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος, τον οποίο παντρεύτηκε η Ελίζαμπεθ το 1947, πέθανε στις 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών. Η βασιλική οικογένεια αποχαιρέτισε τον Φίλιππο το Σάββατο στο Κάστρο του Γουίντσορ.
Λόγω των περιορισμών για την COVID-19, η βασίλισσα κάθισε μόνη της κατά τη διάρκεια της τελετής για τον Φίλιππο, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει ως «δύναμη και στήριγμά» της.
Η Ελισάβετ, η οποία είναι επίσης η μακροβιότερη βασίλισσα στον κόσμο, θα είναι στο κάστρο για τα γενέθλιά της, τα οποία παραδοσιακά τα γιορτάζει με μια μικρή τελετή ή ακόμη και καθόλου.
Ωστόσο, φέτος, με το στέμμα να βρίσκεται δύο εβδομάδες πένθους, θα τα περάσει με ακόμη λιγότερη δημόσια τελετή: δεν θα υπάρξουν χαιρετισμοί όπλων στον Πύργο του Λονδίνου ούτε στο πάρκο Χάιντ της πρωτεύουσας που συνήθως εορτάζονται τα γενέθλια της βασίλισσας.
Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει επίσης «επίσημα» γενέθλια, η οποία συνήθως γιορτάζεται με μεγαλύτερη δόξα το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου.
Ο θάνατος του Φίλιππου στέρησε από την Ελισάβετ από το πιο κοντινό και πιο αξιόπιστο έμπιστό της, που ήταν δίπλα της καθ’ όλη τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της.
Ήρθε επίσης σ’ ένα σημείο όπου η οικογένεια αντιμετώπιζε μια από τις σοβαρότερες κρίσεις εδώ και δεκαετίε, μετά τους ισχυρισμούς για ρατσισμό και αμέλειας από τον εγγονό της πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν.
Οι εφημερίδες έχουν αναφέρει ότι τα μέλη της οικογένειας θα επισκέπτονταν τη βασίλισσα τις επόμενες μέρες για να διασφαλίσουν ότι δεν θα μείνει μόνη της ενώ θα πενθούσε τον εκλιπόντα σύζυγό της.
Εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι όλα τα οικογενειακά θέματα μετά την κηδεία θα ήταν ιδιωτικά.
Η Ελισάβετ, που γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926, στην οδό Bruton, στο σπίτι των παππούδων της στο κεντρικό Λονδίνο, μεγάλωσε χωρίς να περιμένει να γίνει βασίλισσα. Ο πατέρας της, ο Γεώργιος ΣΤ’, πήρε το στέμμα μόνο όταν ο μεγαλύτερος αδερφός του Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε το 1936 για να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουάλις Σίμσον.
Ανήλθε στο θρόνο το 1952 σε ηλικία 25 ετών και ξεπέρασε την πρωτιά της Βασίλισσας Βικτώριας ως η μακροβιότερη βασιλεία της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η Ελισάβετ είναι επίσης βασίλισσα 15 πρώην βρετανικών αποικιών, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters