Skip to main content

Λιβύη-εκεχειρία: Συγκρατημένη αισιοδοξία από τη Μόσχα εν αναμονή της απόφασης Χάφταρ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της εκεχειρίας της Λιβύης εκφράζει η Μόσχα, επιβεβαιώνοντας ότι έπειτα από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις χθες στη ρωσική πρωτεύουσα, ο μεν πρωθυπουργός Φάγεζ ας Σάρατζ υπέγραψε το κείμενο κατάπαυσης του πυρός, το οποίο πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ όμως ζήτησε επιπλέον χρόνο έως σήμερα το πρωί.

Ο Χάφταρ, διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσει το κείμενο και τελικά εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να το υπογράψει, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαιώνοντας τη σχετική πληροφορία.

«Έχουν μία θετική άποψη για το κείμενο και ζήτησαν επιπλέον χρόνο έως αύριο το πρωί (σήμερα) για να αποφασίσουν», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι υπήρξε «σημαντική πρόοδος», αναφέρει το δίκτυο Al Jazeera. «Ελπίζω να πάρουν μία καλή απόφαση», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σήμερα ωστόσο, οι δυνάμεις του Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη, ανήρτησαν στη σελίδα τους στο Facebook ότι είναι «έτοιμοι και αποφασισμένοι», να νικήσουν στην επί μήνες εκστρατεία για να καταλάβουν την Τρίπολη από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ. Άλλη ιστοσελίδα, η οποία συνδέεται με τις δυνάμεις του Χάφταρ ανέφερε επίσης ότι ο Λίβυος στρατάρχης δεν θα υπογράψει το κείμενο, σύμφωνα με το Reuters.

Σε κάθε περίπτωση, οι εχθροπραξίες φαίνεται πως άρχισαν ξανά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης, αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Ο Λίβυος ακαδημαϊκός Μουσταφά Φετούρι εκτίμησε μιλώντας στο Al Jazeera πως η εκεχειρία δεν θα είναι βιώσιμη, καθώς οι δυνάμεις του Χάφταρ καλούνται αφενός να αποσυρθούν από τη νότια Τρίπολη – όπερ ισοδυναμεί με ήττα για τον στρατάρχη – και αφετέρου να αποσυρθούν από την Ταρχούνα, κύριο σημείο παροχής και ελέγχου των δυνάμεων.

Η Άγκυρα υποστηρίζει τον Σάρατζ και έχει αναπτύξει ήδη στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της, ενώ η Μόσχα, παρά τις διαψεύσεις της, φέρεται να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ με όπλα, χρήματα και μισθοφόρους.

Η αποχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Βερολίνο, η επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε σήμερα ότι η απόφαση του Χαλίφα Χάφταρ να μην υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στη χώρα. 

naftemporiki.gr