Skip to main content

Ανάρπαστη η Charlie Hebdo

Εξαντλήθηκε ήδη από τις 8:00 (τοπική ώρα) σε πάρα πολλά περίπτερα της Γαλλίας το πρώτο φύλλο που τύπωσε η Charlie Hebdo μετά τη δολοφονική επίθεση εξαιτίας της οποίας αποδεκατίστηκε η ομάδα σύνταξή της. 

«Τελείωσε», επαναλάμβαναν ξανά και ξανά οι ιδιοκτήτες πολλών περιπτέρων στο Παρίσι, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους πελάτες.

Πολλοί απ’ αυτούς αγόρασαν την Canard enchaîné, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας, η οποία έχει σήμερα τίτλο «Εμπρός παιδιά, μην αφήσετε να σας σκοτώσουν», σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Charlie Hebdo.

Πρωτοσέλιδο με τον δακρυσμένο Μωάμεθ

Το πρωτοσέλιδο της σατιρικής εφημερίδας φιλοξενεί έναν δακρυσμένο Μωάμεθ. Πάνω από το σκίτσο σε πράσινο φόντο (το χρώμα του ισλάμ) ο τίτλος «Όλα συγχωρούνται» έρχεται σε αντίθεση με τη δηκτική στάση που τηρεί συνήθως η εφημερίδα.

Η Charlie Hebdo κυκλοφόρησε με τιράζ τριών εκατομμυρίων φύλλων (έναντι 60.000 συνήθως), στο οποίο περιλαμβάνονται εκδόσεις σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά κτλ.).

Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, πολυάριθμες εφημερίδες αναπαρήγαγαν το πρωτοσέλιδο του φύλλου, το οποίο στήθηκε στα γραφεία της αριστερής εφημερίδας Liberation. 

Αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο

Το σκίτσο του Μωάμεθ, ο οποίος κρατάει πλακάτ με το σύνθημα «Είμαι Charlie», πυροδοτεί ωστόσο περαιτέρω αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η δημοσίευση αυτών των «προσβλητικών έναντι του προφήτη» σκίτσων θα «υποκινήσει το μίσος», προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού ισλάμ, το οποίο έχει την έδρα του στην Αίγυπτο.

Ένα μέρος του τιράζ του Charlie Hebdo πρόκειται να διανεμηθεί στην Τουρκία μαζί με την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Στο παρελθόν υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται από το 2002 στην εξουσία, είχαν καταγγείλει τις «προκλήσεις» της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας.

Στη Γαλλία οι κύριες μουσουλμανικές οργανώσεις κάλεσαν την κοινότητα «να διατηρήσει την ηρεμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης», ενώ η Canard enchaîné αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές την επομένη του μακελειού στο Charlie Hebdo.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού και του ριζοσπαστικού ισλαμισμού», αλλά «όχι εναντίον μιας θρησκείας», ξεκαθάρισε χθες από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση, ενώ στη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής – φόρου τιμής προς τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τους Γάλλους να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Η Παγκόσμια Ένωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, με επικεφαλής τον ιεροκήρυκα Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, δήλωσε πως «δεν είναι φρόνιμο» να δημοσιεύονται νέα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. 

«Δεν είναι ούτε λογικό ούτε φρόνιμο να δημοσιεύονται τα σκίτσα που προσβάλλουν τον προφήτη ή επιτίθενται στο ισλάμ», γράφει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο οργανισμός αυτός, ο οποίος έχει την έδρα του στο Κατάρ και πρόεδρο τον αιγυπτιακής καταγωγής ιεροκήρυκα Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, ο οποίος θεωρείται ο μυστικοσύμβουλος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

«Εφόσον συμφωνούμε πως (οι δράστες των επιθέσεων) είναι μια μειονότητα η οποία δεν αντιπροσωπεύει ούτε το ισλάμ ούτε τους μουσουλμάνους, πώς μπορούμε τότε να απαντάμε με πράξεις που δεν κατευθύνονται εναντίον αυτών (των δραστών), αλλά εναντίον του προφήτη που λατρεύεται από ενάμισι δισεκατομμύριο μουσουλμάνους;», αναρωτιέται.