Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κλείνει σήμερα ο κύκλος των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς και ξεκινά ένα διάστημα με έντονο παρασκήνιο, που περιλαμβάνει την κατάθεση και ψήφιση του εκλογικού νόμου, την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που -κατά την ανάγνωση της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και πολλών πολιτικών παραγόντων- μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές άμεσα ή το β΄ εξάμηνο του 2020.
Πηγές πολύ κοντά στον πρωθυπουργό διευκρινίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν συζήτησε με κανέναν πολιτικό αρχηγό στις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αποσυνδέει την εκλογή από την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Σκοπός της πλειοψηφίας είναι να έχει ψηφίσει μόνη της ή με τη συμβολή του Κινήματος Αλλαγής τον νέο εκλογικό νόμο ως το τέλος Ιανουαρίου και να ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το αργότερο ως τις 13 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (έναν μήνα πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας που είναι στις 13 Μαρτίου).
Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει ήδη βολιδοσκοπήσει το πρόσωπο που θα προτείνει και εκείνο να έχει αποδεχθεί την τιμητική πρόταση, ενώ όλα δείχνουν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τον έχει ενημερώσει γι΄ αυτήν του την πρόθεση.
Σημειώνουν επίσης ότι σκοπός του πρωθυπουργού είναι η υποψηφιότητα που θα προτείνει να μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από αυτές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και να συμβολίζει την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη ο τόπος. Η σημείωση αυτή, εφόσον ισχύει, βγάζει τον κ. Παυλόπουλο από το τραπέζι, βγάζει όμως και άλλα ονόματα που προέρχονται από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Σταύρος Δήμας ή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επίσης, αν ισχύει η διαβεβαίωση περί υποψηφίου – πολιτικού προσώπου, θα πρέπει να φύγουν από το τραπέζι υποψηφιότητες όπως της κ. Σακελλαροπούλου, του κ. Σκουρή ή του κ. Σισιλιάνου.
Τελευταία πληροφορία αναφέρει ότι το πρόσωπο που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικό, με το οποίο έχουν συναντίληψη στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, στοιχείο το οποίο για τον πρωθυπουργό στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε στις ελληνοτουρκικές και ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό, παρά τις μικρές αρμοδιότητες του πρώτου τη τάξει πολιτειακού παράγοντα τα χώρας.
Μετά την παρέμβαση της κ. Γεννηματά για υποψήφιο από την Κεντροαριστερά με ενεργό ρόλο την περίοδο της κρίσης και τις πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας σκέπτεται το ενδεχόμενο να προτείνει δικό του υποψήφιο, αν ο κ. Παυλόπουλος δεν προταθεί από τη Ν.Δ και δεν δεχθεί να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, το κάδρο των υποψηφίων κλείνει.
Το συμπέρασμα ότι εμμέσως η κ. Γεννηματά με την παρέμβασή της προτείνει στον κ. Μητσοτάκη τον Ευ. Βενιζέλο, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, δεν «φωτογράφισε» με τη δήλωσή της κάποιον από τους Ευ. Βενιζέλο, Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, αν και έχει μιλήσει πριν από λίγες ημέρες θετικά για ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εξηγούσαν ότι η παρέμβαση Γεννηματά ήταν μάλλον ένα μήνυμα ότι το Κίνημα Αλλαγής δύσκολα θα στηρίξει υποψηφιότητες όπως της Μαρίας Δαμανάκη ή της Άννας Διαμαντοπούλου, οι οποίες όμως συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού. Νεότερες διαρροές ανέφεραν ότι από το κάδρο των πιθανών υποψηφιοτήτων η κ. Γεννηματά ήθελε να βγάλει μόνο την κ. Δαμανάκη και όχι την κ. Διαμαντοπούλου και διευκρίνιζαν ότι όπως έχει δηλώσει δημοσίως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αν ο υποψήφιος που θα προτείνει ο πρωθυπουργός προέρχεται από την Κεντροαριστερά, η στάση του κόμματος θα είναι θετική.
Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι Ν.Δ και Κίνημα Αλλαγής συνεννοούνται παρασκηνιακά για το όνομα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που ωστόσο διαψεύδουν κατηγορηματικά τόσο η Πειραιώς όσο και η Χαριλάου Τρικούπη. Ν.Δ και Κίνημα Αλλαγής διαψεύδουν και τον έτερο ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν υπάρχει παρασκηνιακή συμφωνία να μη συμφωνήσουν στον νέο εκλογικό νόμο, αλλά να συμφωνήσουν στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζει, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, δική του πρόταση προεδρικής υποψηφιότητας στο ενδεχόμενο που ο κ Παυλόπουλος δεν θα θελήσει να είναι υποψήφιος, η οποία θα κινείται στα όρια που έθεσε η κ. Γεννηματά ώστε να προκαλέσει πολιτικό δίλημμα στο Κίνημα Αλλαγής.
Πρόταση όμως, λέγεται ότι ετοιμάζει και το Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να υπερβεί το δίλημμα που θα επιχειρήσουν να θέσουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις τους. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΚΙΝΑΛ πρόκειται να δημοσιοποιήσουν τα σχέδιά τους και να αποκαλύψουν προτάσεις, πριν ακούσουν την επίσημη πρόταση του πρωθυπουργού.
Το θέμα θα συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναμένεται να γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με αιχμή τα εθνικά θέματα, τον εκλογικό νόμο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το σενάριο περί πρόωρων εκλογών
Το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί κατά πάσα πιθανότητα μόνο από τις ψήφους της Ν.Δ -εκτός αν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής που θα οδηγήσει Ν.Δ και Κίνημα Αλλαγής σε συμφωνία- και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δύσκολα θα συγκεντρώσει ευρύτερη συμφωνία στο κοινοβούλιο, έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση να πιστεύει ότι συνθήκες συναίνεσης που αναζητά, δύσκολα μπορούν να ισχύσουν.
Το κλίμα αυτό αλλά και ο υπολογισμός ότι οι διπλές εκλογές -με βάση τους υπολογισμούς του Μαξίμου- είναι αναπόφευκτες ενισχύει το σενάριο περί πρόωρων εκλογών στο Β΄ εξάμηνο του 2020. Προκειμένου να καταργηθεί η απλή αναλογική και να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος στις δεύτερες εκλογές και να υπάρξει «καθαρός δρόμος» για τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Στο παρασκήνιο υπάρχουν συζητήσεις για σειρά πρωτοβουλιών που κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας κλίματος που θα επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, με πλέον κρίσιμο στοιχείο να μην παρέλθει η περίοδος που διατηρεί αδιαμφισβήτητο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να ανασυνταχθεί.
Από τις συζητήσεις αυτές δεν λείπουν οι κινήσεις της κυβέρνησης στην οικονομία όπως οι δρομολογούμενες, μικρές, αυξήσεις σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, τα αναδρομικά για το διάστημα δέκα μηνών αλλά και η εξαγγελία μιας σειράς μεγάλης εμβέλειας έργων όπως η εκτροπή του Αχελώου, το Ελληνικό κ.λπ. Δεν λείπουν, φυσικά, ούτε οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και πολλών παραγόντων της οικονομικής ζωής για το κατά πόσο θα κρατήσει το σημερινό, θετικό κλίμα στην οικονομία.
Οι υποστηρικτές του σεναρίου των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο επιγραμματικά, εκτιμούν ότι:
-Η οικονομία θα είναι στα σημερινά επίπεδα
-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καταφέρει να αναπτύξει δυναμική πλειοψηφικού ρεύματος.
-Με την πάροδο του χρόνου η διαχείριση του προσφυγικού θα γίνεται ολοένα και πιο προβληματική για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.
-Το προβάδισμα της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η εικόνα στα ποιοτικά στοιχεία θα δίνει πολλές πιθανότητες στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξανακερδίσει εκλογές και μάλιστα διπλές.
-Νέα εκλογική ήττα του κ. Τσίπρα θα προκαλέσει νέους κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ.