Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχιζόταν η τηλεδιάσκεψη του Brussels group, ενώ οι δύο πλευρές -ελληνική αντιπροσωπεία και θεσμοί- ανανέωσαν για σήμερα το ραντεβού τους στις Βρυξέλλες.
Στόχος είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος σε μια σειρά από μέτρα και η καταγραφή τους σε ένα κείμενο-συμφωνία εν όψει της συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στη Ρίγα της Λετονίας, προκειμένου, όπως επιθυμεί διακαώς η Αθήνα, να «ξεκλειδώσει» η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», ενώ ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξή του στο STAR εξέφρασε την άποψη ότι Αθήνα και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. «Κανείς δεν ξέρει ποτέ μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ας πούμε ότι είναι θέμα εβδομάδας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του ΥΠΟΙΚ.
Την ίδια ώρα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και της Κομισιόν δήλωναν άγνοια για τα περί συμβιβαστικής πρότασης από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα του το «Βήμα».Ωστόσο η εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε. Ανίκα Μπράιντχαρτ ανέφερε σε tweet της ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και προχωρούν για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πολυσέλιδο κείμενο έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε όλους τους εμπλεκόμενους – στις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις – φορείς, αλλά ουδείς στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια θέλησε να πει κάτι παραπάνω, παραπέμποντας στις εργασίες του Brussels group και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που εκ των πραγμάτων είναι πλέον κομβικής σημασίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος «υπάρχει πλέον ταύτιση απόψεων στην πλειοψηφία των μέχρι σήμερα ανοιχτών θεμάτων» ικανή να οδηγήσει σε μία συμφωνία, ενώ σε περίπτωση που ο καμβάς της εν λόγω συμφωνίας είναι αυτός που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι θα περάσει χωρίς προβλήματα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Το Μαξίμου εκτιμά ότι σε περίπτωση συμφωνίας η πίεση θα μεταφερθεί στην πλευρά της αντιπολίτευσης και κυρίως στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Χθεσινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ δίνει διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου. Συγκεκριμένα η Κουμουνδούρου απολαμβάνει τη στήριξη του 36,5% των πολιτών με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 15,5%. Στη ίδια δημοσκόπηση αποτυπώνεται και η «κούραση» του εκλογικού σώματος από την παράταση της αβεβαιότητας και τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.