Ομόφωνα «όχι» στη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ αναφορικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, που προωθεί η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου ζητούνοι εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών παρατάξεων των Δήμων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά την διάρκεια περιφερειακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο παλαιό δημαρχείο Τρίπολης, μετά από κάλεσμα του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», Νίκος Πατσαρίνος, μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε η διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο και ομόφωνα ζητούν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, «στο πλαίσιο του πρόσφατα εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), να αναθεωρηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Πελοποννήσου (ΠΕΣΔΑ) και να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης από τους Δήμους. Να απορριφθεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσής της».
Εκφράζουν την αντίθεσή τους με τον ΕΣΔΑ για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, θεσμικούς, οικονομικούς, ενώ επιβαρύνει δυσβάστακτα τα νοικοκυριά της περιοχής.
Ζητούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα και να βοηθηθούν οι Δήμοι και οι φορείς τους, για την υλοποίηση της εναλλακτικής μας πρότασης (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, ανάκτηση, κομποστοποίηση, κατασκευή αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης και χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων – ΧΥΤΥ).
Στο μεταξύ, το Συντονιστικό της Οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου Τρίπολης, συμφωνεί απόλυτα με την απόφαση της περιφερειακής σύσκεψης και επιπλέον σε συνεδρίασή του για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θεωρεί θετική έκβαση την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής, που λήφθηκε στις 30 Δεκεμβρίου και αφορά την επανεξέταση των όρων της σύμβασης ΣΔΙΤ μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της εταιρείας ΤΕΡΝΑ.
Μάλιστα, υπογραμμίζει πως είναι πολύ σημαντικό ότι, θέτονται ουσιαστικοί και δεσμευτικοί όροι, αναφορικά με τη μείωση του κόστους παράδοσης των απορριμμάτων από τους Δήμους στις μονάδες της εταιρείας. Τη μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, την οποία είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν οι Δήμοι στην εταιρεία από τους 150.000 τόνους, που προβλέπεται. Τη μείωση της χρονικής ισχύος της σύμβασης από τα 28 έτη, που προβλέπεται, καθώς και την αύξηση κατά δύο των προβλεπόμενων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, δηλαδή τη δημιουργία μία μονάδας ανά Νομό.
Πηγή: ΑΜΠΕ