Σκληρή κριτική στην Τουρκία άσκησε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ, ο οποίος τάσσεται στο πλευρό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο Λίβυος αξιωματούχος, ο οποίος βρίσκεται στην Αίγυπτο, κατηγόρησε την Άγκυρα πως «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαπλωθεί το χάος στο έδαφος της Λιβύης».
«Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) άνοιξε την πόρτα στις τρομοκρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις για τον έλεγχο της Λιβύης» επεσήμανε, παράλληλα, επικρίνοντας τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ GNA και Άγκυρας.
Άλλωστε, οι δύο πλευρές, στα τέλη Νοεμβρίου, υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεννόησης, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου επανέλαβε ότι «τα μνημόνια που συνήφθησαν με την Τουρκία, δεν έλαβαν την έγκριση του Κοινοβουλίου της Λιβύης και γι’ αυτό πρέπει να θεωρηθούν άκυρα και κενά περιεχομένου».
Άφησε δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής αιτήματος στην Αίγυπτο για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας, στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στην αφρικανική χώρα.
Δεν παρέλειψε, τέλος, να καταγγείλει ότι ομάδες παραστρατιωτικών που πρόσκεινται στην GNA, προχώρησαν σε πολλαπλές παραβιάσεις της εν εξελίξει κατάπαυσης του πυρός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν εννέα μηνών πολεμικών συγκρούσεων, οι αντιμαχόμενες πλευρές κατέληξαν σε προσωρινή εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τα ξημερώματα της Κυριακής.
Είχε άλλωστε, προηγηθεί η κοινή δήλωση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας για άμεσο τερματισμό του αιματοκυλίσματος στη Λιβύη.
Ωστόσο, τόσο ο LNA όσο και η GNA εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς την τήρηση της εκεχειρίας, καταγγέλλοντας εκατέρωθεν παραβιάσεις.
Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Η αφρικανική χώρα, μάλιστα, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:
- Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
- Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα της Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».
Η εμφύλια σύρραξη, μάλιστα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280 άμαχους, ενώ στο πεδίο των μαχών έχουν «χαθεί» περίπου 2.000 στρατιώτες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δε, υπερβαίνει τους 146.000.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ