Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ουσιαστικά «αποδυναμώσει» το κράτος δικαίου σε πολλές χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη.
Η έκθεση εξέτασε 14 χώρες μέλη σε ολόκληρη την ΕΕ και περιλαμβάνει δεδομένα που παρέχονται από οργανισμούς θεματφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020. Διαπίστωσε ότι η ταχεία νομοθεσία για την ασφάλεια – σχεδιασμένη για τη μείωση του ποσοστού μολύνσεων από τον κορωνοϊό – είτε χρησιμοποιήθηκε κατά λάθος είτε σκόπιμα «ως δικαιολογία» για την αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών.
«Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία ή η Σλοβενία χρησιμοποίησαν την πανδημία για να ενισχύσουν την επιρροή τους στην εξουσία και να περιορίσουν την κριτική της κυβέρνησης», ανέφερε σε δήλωσή της η Λίντα Ράβο, ανώτερη σύμβουλος της ΜΚΟ.
Περιορισμοί
Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης και οι περιορισμοί στην πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες γίνονται πιο εμφανείς σε «χώρες με ισχυρές δημοκρατικές παραδόσεις» όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Η πίεση στις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι ταραχές σε συγκεντρώσεις και περισσότερες «καταχρηστικές διώξεις» έχουν αποδοθεί σε νέους κανόνες που δημιουργήθηκαν ως αντίδραση στην πανδημία, από την Ισπανία που περιορίζει την πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των πρώτων κυβερνητικών ενημερώσεων ασφαλείας τον Μάρτιο του 2020, έως τη Σλοβενία που «απειλώντας» τους επικριτικούς δημοσιογράφους – οδήγησαν ορισμένους να λογοκρίνουν την αναφορά τους για να αποφύγουν περαιτέρω παρενοχλήσεις.
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι Πολωνοί και Ισπανοί ακτιβιστές βρίσκονταν στο προσκήνιο περισσότερων αγωγών, καθώς σημειώθηκε σημαντική άνοδος στις λεγόμενες SLAPPs – ή «στρατηγικές αγωγών κατά της συμμετοχής του κοινού».
naftempoirkigr με πληροφορίες Politico