Στους δρόμους, τα πάρκα και τις παραλίες ξεχύνται οι πολίτες ανά τον κόσμο, ενόσω ένα κύμα καύσωνα πλήττει τις τελευταίες μέρες τη νότια Ευρώπη και σε άλλες γωνιές του πλανήτη ο ανοιξιάτικος καιρός επιτρέπει τις βόλτες καθώς οι χώρες βγαίνουν η μία από την άλλη από το lockdown.
Έπειτα από πολλές εβδομάδες εγκλεισμού, οι περισσότεροι λαμβάνουν τα μέτρα τους: τηρούν αποστάσεις ασφαλείας και αρκετοί κυκλοφορούν με μάσκες. Η ένταση ωστόσο κλιμακώνεται σε αρκετές επίσης χώρες, από τη Γερμανία έως τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όπου διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ενάντια στα μέτρα περιορισμού που αφενός απειλούν τις ατομικές ελευθερίες και αφετέρου οδηγούν σε κατάρρευση τις οικονομίες.
Βήμα βήμα βγαίνουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου από το σκληρό lockdown στο οποίο υποχρεώθηκαν αφότου επλήγησαν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Τα μπαρ και τα εστιατόρια ανοίγουν υπό προϋποθέσεις στην Ιταλία, ενώ η χώρα καταγράφει τους λιγότερους θανάτους (149) από τις 9 Μαρτίου. Ομοίως και η Ισπανία, κατέγραψε το τελευταίο 24 ωρο 87 θανάτους, για πρώτη φορά κάτω από 100. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φθάνουν τα 4.716.513 και τουλάχιστον 315.187 έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Οι Έλληνες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, έσπευσαν στις παραλίες το Σαββατοκύριακο, οπότε άνοιξαν ξανά περισσότερες από 500 παραλίες. Οι ομπρέλες ωστόσο πρέπει να απέχουν 4 μέτρα μεταξύ τους. Η χώρα προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην προστασία των πολιτών από τη νόσο και την αναζωογόνηση του τουριστικού τομέα, σχολιάζει το Reuters.
Στο Domino Park, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, οι αρχές ζωγράφισαν λευκούς κύκλους στο γκαζόν, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες που έκαναν ηλιοθεραπεία και πικ-νικ να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας. Περίπου οι μισοί πολίτες στο πάρκο κάλυψαν με κάποιο τρόπο το πρόσωπό τους, υπό το βλέμα των αστυνομικών οι οποίοι φορούσαν όλοι μάσκες.
Στο Bois de Boulogne, στο Παρίσι, η εργαζόμενη στον τομέα της υγείας Αν Σαρντόν, βγήκε από το σπίτι της με μάσκα και απολυμαντικό τζελ. Τονίζει ωστοσο ότι ένιωσε ξανά ελεύθερη για πρώτη φορά έπειτα από εβδομάδες περιορισμού.
«Είναι σαν να ήμασταν στο κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης, όλοι κοιμισμένοι, όλοι παγωμένοι, και ξαφνικά υπάρχει φως και χώρος, ξαφνικά μπορούμε να βιώσουμε ξανά τις μικρές χαρές της καθημερινότητας, στους χώρους που μας ανήκουν, και ό,τι ανακαλύπτουμε ξανά».
Στη Γαλλική Ριβιέρα, πολλοί βούτηξαν στη θάλασσα με προστατευτικές μάσκες. Επιτρέπεται επίσης το ψάρεμα και το σερφ, αλλά απαγορεύεται η ηλιοθεραπεία. «Είμαστε ελεύθεροι κατά το ήμισυ», δήλωσε ένας λουόμενος καθώς περπατούσε στη σχεδόν άδεια παραλία στη Νίκαια.
Στο Hyde Park του Λονδίνου, η αστυνομία συνέλαβε 19 άτομα το Σάββατο επειδή σκόπιμα παραβίασαν τα μέτρα αποστασιοποίησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το πρώτο Σαββατοκύριακο από τότε που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μια μίνι άρση του lockdown στη Βρετανία. Παραταύτα, σε άλλες γωνιές της πόλης, η εικόνα ήταν σαφώς πιο ήρεμη, με τα παιδιά και τις οικογένειες να απολαμβάνουν το γκαζόν στα πάρκα τηρώντας αποστάσεις και πίνοντας μπίρα.
Στην Αυστραλία, ξενοδοχεία και κλαμπ άνοιξαν εκ νέου σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, όπως επίσης και ορισμένα καφέ και εστιατόρια. Τα πάρκα γέμισαν ξανά με πολίτες που έκαναν πικ νικ, ενώ επιτρέπονται πλέον και τα αθλήματα εφόσον αποφεύγεται η σωματική επαφή. Σε παραλίες, οι οποίες ήταν κλειστές ή ανοιχτές μόνο για κολυμβητές και σέρφερ, επιτρέπεται τώρα και το βόλεϊ. Στη συντριπτική πλειονότητά τους ωστόσο οι πολίτες τηρούν ευλαβικά τα μέτρα αποστασιοποίησης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian