Skip to main content

Εκεχειρία στη Λιβύη: Αμοιβαία καχυποψία και διπλωματικός πυρετός

Εύθραυστη – και υπό καθεστώς αμοιβαίας καχυποψίας – αποδεικνύεται η κατάπαυση του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τα ξημερώματα της Κυριακής, βάζοντας ένα προσωρινό τέλος στην πολύμηνη εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωσε την έναρξη της εκεχειρίας στις 00.01 της Κυριακής, προειδοποιώντας ωστόσο με «ισχυρή απάντηση» σε περίπτωση παραβίασής της από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA).

Είχε προηγηθεί η κοινή έκκληση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον άμεσο τερματισμό του αιματοκυλίσματος στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Εκατέρωθεν κατηγορίες

Ωστόσο, η εφαρμογή της εκεχειρίας μόνο εύκολη δεν αποδεικνύεται στην πράξη, καθώς οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες περί παραβίασής της.

Χαρακτηριστικά, η GNA κατήγγειλε ότι «ακούστηκαν πυρά στις περιοχές Σαλαχεντίν και Γουάντι Ραμπέα, λίγα λεπτά μετά τις 00.01», ενώ έκανε λόγο για παραβιάσεις από τις πολιτοφυλακές του επιτιθέμενου».

«Οι πολιτοφυλακές της GNA παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός σε περισσότερα από ένα πεδία μάχης με όλους τους τύπους όπλων», ανταπάντησε ο διοικητής του LNA, Αλ-Μαμπρούκ Αλ-Γκαζάουι.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών

Στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, αρχικά με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και μετέπειτα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν είχε επαφές με τον επικεφαλής της GNA, Φαγέζ αλ Σάρατζ. Άλλωστε, οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, υπογράφοντας μνημόνιο συνεννόησης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων, καθώς και για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Πιθανή εμπλοκή της Αιγύπτου

Την ίδια ώρα, το Κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο υποστηρίζεται από τις δυνάμεις του LNA, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο – στενή σύμμαχος χώρα του στρατηγού Χαφτάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Η αφρικανική χώρα, μάλιστα, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα της Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Η εμφύλια σύρραξη, μάλιστα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280 άμαχους, ενώ στο πεδίο των μαχών έχουν «χαθεί» περίπου 2.000 στρατιώτες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δε, υπερβαίνει τους 146.000.

naftemporiki.gr