Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου βρίσκονται μεγάλοι και μικροί «μονομάχοι», που ρίχνονται στην αγώνα για να κερδίσουν την ψήφο των πολιτών. Τα κομματικά επιτελεία είναι επί ποδός πολέμου με κεντρικό στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Την ίδια στιγμή τα «βαριά» ονόματα των ψηφοδελτίων σαρώνουν την επικράτεια, φιλοδοξώντας να έχουν μια καλή θέση στην τελική κατάταξη.
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση έχει διπλή «βαρύτητα» για τα κόμματα. Από τη μια πλευρά είναι η μάχη για μια ισχυρή παρουσία στην Ευρωβουλή, σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι το Brexit. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την καταγραφή των δυνάμεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη μετά τον Σεπτέμβριο του 2015.
Εγχώριο διακύβευμα
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανές πως η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει το αποτέλεσμα… εντός των τειχών και λιγότερο στο ευρωπαϊκό διακύβευμα. Αυτό έγινε φανερό τόσο στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όσο και στις περιοδείες που έχουν ξεκινήσει οι πολιτικοί αρχηγοί.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ευρωψηφοδελτίων που κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο, 49 κόμματα διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Τα κόμματα θα πρέπει να πληρώσουν παράβολο 3.000 ευρώ και να καταθέσουν πλήρη συνδυασμό, ώστε να συμμετάσχουν τελικά στις ευρωεκλογές. Να σημειωθεί ότι 43 συνδυασμοί μετείχαν στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ το 2009 ήταν μόνο 27 οι συμμετοχές.
Όπως είναι αναμενόμενο και τα οκτώ κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή θα δοκιμάσουν την τύχη τους. Μάλιστα οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ριχθεί από νωρίς στη μάχη, με στόχο τόσο να συσπειρώσουν την κομματική τους βάση όσο και να πείσουν τους αναποφάσιστους.
Παράλληλα, ψηφοδέλτια κατεβάζουν: κόμματα που έχουν συμμετάσχει και σε προηγούμενες αναμετρήσεις (εθνικές εκλογές ή ευρωεκλογές), όπως η Λαϊκή Ενότητα, το ΛΑΟΣ, οι Οικολόγοι Πράσινοι κ.ά., κόμματα που πρώτη φορά θα δοκιμαστούν στις ευρωεκλογές, όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ΕΝΥΠΕΚΚ – Όρθια Ελλάδα του Αλέξη Μητρόπουλου κ.ά.
Έντονος συναγωνισμός
Εκστρατεία για την προσέλκυση ψηφοφόρων κάνουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, που δίνουν μάχη για μια καλή σειρά κατάταξης. Τα κόμματα έχουν επιστρατεύσει ισχυρά χαρτιά για να «τραβήξουν» το ενδιαφέρον των αναποφάσιστων και… ο συναγωνισμός στο εσωτερικό των ψηφοδελτίων είναι σκληρός.
Στον ΣΥΡΙΖΑ με ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί η δυναμική που μπορεί να έχει στους ψηφοφόρους το άνοιγμα που επιχειρεί το κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό οι προβολείς πέφτουν στην Έλενα Κουντουρά και στον Σπύρο Δανέλλη και στον αριθμό ψήφων που θα συγκεντρώσουν. Επίσης υποψήφιοι είναι οι νυν ευρωβουλευτές (Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα), αλλά και πρόσωπα που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει στην κυβέρνηση (Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Μουζάλας και Λυδία Κονιόρδου). Στις νέες υποψηφιότητες που -σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB- έχουν ψηλά ποσοστά είναι ο Κώστας Αρβανίτης και ο Πέτρος Κόκκαλης.
Στη Νέα Δημοκρατία έχει επιστρατευτεί για τη μάχη των ευρωεκλογών ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στις δυνατές υποψηφιότητες είναι επίσης ο Στέργιος Κυμπουρόπουλος, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB. Σημειώνεται πως από την ελληνική Βουλή παραιτήθηκαν για να διεκδικήσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές: η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Γιώργος Αμυράς και η Κατερίνα Μάρκου. Επίσης υποψήφιοι είναι οι νυν ευρωβουλευτές του κόμματος, δηλαδή: η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Γιώργος Κύρτσος και η Μαρία Σπυράκη.
Στο Κίνημα Αλλαγής δίνεται μάχη για τέσσερις, καθώς δυνατά ονόματα διεκδικούν την εκλογή τους. Οι νυν ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή, ο τέως δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αλλά και ο Νίκος Παπανδρέου θεωρείται πως είναι τα ισχυρά «χαρτιά» του κόμματος. Το Κίνημα Αλλαγής στις επικείμενες ευρωεκλογές θέλει ένα καλό ποσοστό και την τρίτη θέση, για να «σπάσει» το σκηνικό πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στον δρόμο για τις εθνικές εκλογές.
Αντιμέτωπο με προκλήσεις το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
Τα 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται να εκλέξουν, από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, οι ψηφοφόροι των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέοι ευρωβουλευτές θα εκπροσωπήσουν 500 εκατομμύρια πολίτες, από τους οποίους τα 350 εκατομμύρια έχουν δικαίωμα ψήφου.
Οι επερχόμενες εκλογές θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων, με χαρακτηριστικότερη το Brexit. Παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπη με την άνοδο ακραίων και λαϊκίστικων φωνών σε κάποια από τα κράτη-μέλη.
Οι εκλογές διεξάγονται από τις 23 έως τις 26 Μαΐου ανάλογα με τη χώρα, και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί σε όλα τα κράτη η ψηφοφορία. Πάντως στις περισσότερες χώρες οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη στις 26 του μήνα. Σημειώνεται πως το κατώτατο όριο ηλικίας για να είναι κάποιος υποψήφιος ευρωβουλευτής κυμαίνεται από 18 ως 25 ετών, ανάλογα με τη χώρα.
Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στο εκλογικό όριο που ισχύει σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα το όριο για την εκλογή ευρωβουλευτή είναι 5% για την Τσεχία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Στην Ιταλία, στην Αυστρία και στη Σουηδία είναι 4%, στην Ελλάδα 3% και στην Κύπρο 1,8%. Σε κάποια κράτη δεν προβλέπεται κατώτερο όριο.
Τέλος, να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται από τον νόμο να συμμετάσχει, εκτός αν μέχρι τις 22 Μαΐου έχει εγκρίνει τη Συμφωνία Εξόδου που θα του επιτρέψει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό βέβαια φαντάζει απίθανο, δεδομένου ότι οι Βρετανοί βουλευτές την έχουν απορρίψει ήδη τρεις φορές.