Εντείνονται οι διαγκωνισμοί των κομμάτων με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων τους και την προσέλκυση νέων, εν όψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Λίγα 24ωρα μετά τη σφοδρή προσωπική σύγκρουση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους με σημείο αιχμής τις παροχές της κυβέρνησης, τη «13η σύνταξη», τα εργασιακά, αλλά και τις φωτογραφίες του Πρωθυπουργού στη θαλαμηγό.
Από τα Ιωάννινα, όπου ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του στην Ήπειρο ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε το βράδυ της Κυριακής τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα γιατί βρίσκεται «σε πανικό» εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων.
«Προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πια ρίζες στην κοινωνία. Ο κόσμος θεωρεί ότι η καταστροφολογία, η λάσπη κι ο διχασμός ανήκουν στο χθες. Πρέπει να κοιτάξουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Αφέντης για να αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει είναι ο λαός» ανέφερε.
Κατηγόρησε παράλληλα τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως είναι «ο μεγαλύτερος υβριστής με τις αθλιότητες που εκστόμισε στη διάρκεια της συζήτησης» στη Βουλή και σχολιάζοντας τη στάση της αξωιματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη «13η σύνταξη» διερωτήθηκε: «Αν η 13η σύνταξη είναι ανέφικτος λαϊκισμός, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, τότε γιατί δέχεται να το ψηφίσει, αλλά σήμερα αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί;».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός ζήτησε «καθαρή εντολή» για να συνεχίσει η κυβέρνηση «να δίνει μάχες για τους πολλούς». «Ζητάμε καθαρή εντολή να μπει στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας το πολιτικό κατεστημένο που λεηλάτησε τη χώρα» είπε.
Το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε το νέο νοσοκομείο Λευκάδας. Στη διάρκεια της ομιλίας του εστίασε στη «μεγάλη μάχη» που έδωσε η κυβέρνηση «για να αναστήσει το σύστημα της δημόσιας υγείας» και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, ο οποίος προβλέπει 2.500 προσλήψεις κάθε χρόνο στο χώρο της Υγείας.
Από την πλευρά του, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι πολίτες θα αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση στις επικείμενες ευρωεκλογές, προσθέτοντας ότι εφόσον ηττηθεί ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες.
«Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες στην κάλπη. Από τη στιγμή που έθεσε το πλαίσιο αυτό για την εκλογική αναμέτρηση, εφόσον ηττηθεί – όπως εκτιμώ ότι θα γίνει – δεν έχει κανένα περιθώριο. Πρέπει να πάει στο Ζάππειο να παραιτηθεί και η χώρα να πάει σε εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες» είπε.
Χαρακτήρισε παράλληλα «ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα» τη 13η σύνταξη που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στις φωτογραφίες του Πρωθυπουργού στη θαλαμηγό κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για υποκρισία. «Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία φωνάζοντας ‘Go back madame Merkel’ πάνω σε μία καρότσα και φεύγει καπνίζοντας πούρα και σαλπάροντας με πανάκριβα σκάφη» σχολίασε.
Πόλεμος ανακοινώσεων για την «επταήμερη εργασία»
Πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Μαξίμου και Νέας Δημοκρατίας πυροδότησε ωστόσο αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επιχειρησιακές συμβάσεις επταήμερης εργασίας «με καλύτερες απολαβές» και «αυξημένα δικαιώματα».
Απαντώντας συγκεκριμένα στην κριτική που του ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι κατά του οκταώρου» ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου: «Το μόνο το οποίο κάνω είναι να αναγνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι δούλευαν μέχρι σήμερα. Και ότι το κράτος πρέπει να έρθει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες». Όπως είπε, «μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της, είναι καλό, δεν είναι κακό -μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία 8 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα- αλλά είναι καλό. Όπως και όταν μία επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει».
Με αιχμή την παραπάνω τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ο Πρωθυπουργός σχολίασε κατά την ομιλία του στα Ιωάννινα: «Ο κ. Μητσοτάκης έσπασε τα κοντέρ, το τερμάτισε: Αντί να δεσμευτεί για τη 13η σύνταξη που θα φέρουμε για ψήφιση στη Βουλή, δεσμεύτηκε για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αν, λέει, συμφωνούν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να συνάπτεται επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει επταήμερη εργασία, αντί για πενθήμερη».
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «πήγε ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο και δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα».
«Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της Ν.Δ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε το Μαξίμου.
Για «πρωτοφανή γκάφα» του Μαξίμου έκανε λόγο η Πειραιώς. «Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε “13η σύνταξη” ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου, η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας “Παπαστράτος” και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της» διευκρίνισε η Νέα Δημοκρατία.
naftemporiki.gr