Skip to main content

Covid-19: Βραζιλία και Μεξικό καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους σε μία ημέρα

Μία από τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας του νέου κορωνοϊού κατέγραψε χθες η Βραζιλία και το Μεξικό, ενώ η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της σε όλη την ήπειρο.  

Το υπουργείο Υγείας στη Βραζιλία ανέφερε χθες 881 θανάτους, με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τις 12.400, γεγονός που την καθιστά έκτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό θανάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins. Το σύνολο των 177.589 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Βραζιλίας είναι το έβδομο υψηλότερο στον κόσμο.

Η δημοτικότητα του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο έχει πληγεί σοβαρά από την έναρξη της κρίσης εν μέσω μιας σειράς σκάνδαλων. Το ποσοστό των πολιτών που τον αποδοκιμάζουν ξεπερνά το 55% (από 47% τον Ιανουάριο), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες.

Το Μεξικό επίσης ταρακουνήθηκε χθες καθώς επιβεβαίωσε 1.997 νέα κρούσματα και 353 επιπλέον θανάτους. Ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.

Ο σχετικά χαμηλός αριθμός θανάτων που καταγράφηκε τη Δευτέρα (108), δημιούργησε ελπίδες ότι το Μεξικό περιόριζε την εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, τα χθεσινά στοιχεία δημιούργησαν νέες ανησυχίες σχετικά με την ανταπόκριση στην κρίση. Το Μεξικό έχει καταγράψει 38.324 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3.926 θανάτους συνολικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μακράν η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία. Σήμερα καταγράφουν σχεδόν το ένα τρίτο των 4,26 εκατομμυρίων κρουσμάτων στον κόσμο και 82.339 θανάτους.

Ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, κεντρικό πρόσωπο στην ομάδα κρίσης του Λευκού Οίκου για τον νέο κορωνοϊό, προειδοποίησε σήμερα για τις «πολύ σοβαρές» επιπτώσεις μιας πρόωρης επανεκκίνησης της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας κι επεσήμανε ότι οι αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι «υψηλότερος» από τον επίσημο απολογισμό.

«Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές», εάν μια πολιτεία, μια πόλη, μια περιοχή αποφασίσουν να ανοίξουν την οικονομία χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις, κυρίως να έχει καταγραφεί για ένα διάστημα 14 ημερών υποχώρηση της επιδημίας, είπε ο Φάουτσι, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian