Skip to main content

ΠτΔ: Ολοένα και καλύτερες οι σχέσεις Ελλάδας – Κίνας

Την προσδοκία ότι «οι ήδη πολύ καλές σχέσεις που έχουμε με την Κίνα θα γίνουν ακόμη καλύτερες, στενότερες και πιο παραγωγικές» εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στο στο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua, εν όψει της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

«Εμείς, οι Έλληνες, ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα απομονωμένη από τον διεθνή περίγυρο, μέσα στον οποίο ζούμε. Πάντα την Ελλάδα την βλέπουμε ως ένα δυναμικό μέλος της διεθνούς κοινότητας και, ιδίως, ως έναν από τους βασικούς εταίρους της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι΄ αυτό και πιστεύω ότι όσο καλύτερες είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα, αυτό διευκολύνει και τις σχέσεις της Κίνας με την διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως επισημαίνει, «για να πάνε καλά οι οικονομικές σχέσεις, πρέπει να στηρίζονται στην ειλικρίνεια των λαών και στην αλληλοκατανόηση» και «αυτό είναι κάτι το οποίο βοηθάει για να δούμε και το πώς οι σχέσεις αυτές διαγράφονται στο πλαίσιο της μεγάλης πρωτοβουλίας της Κίνας, ‘Μια Ζώνη-ένας Δρόμος’».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα επικροτεί την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αναμένει πολλά από αυτή, καθώς πέρα από το οικονομικό όφελος, έχει να κάνει και με τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εμείς, οι Έλληνες, που ευνοούμε αυτήν την πρωτοβουλία της Κίνας, βλέπουμε ότι ο Δρόμος αυτός -αυτή η Ζώνη- στην ουσία φέρνει πιο κοντά την Κίνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη. Μην υποτιμάμε αυτήν την παράμετρο σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς» προσθέτει.

Αναφερόμενος στο συνέδριο διαλόγου του ασιατικού πολιτισμού που θα γίνει στην Κίνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει την αξία του διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς και υπογραμμίζει: «Ανατολή και Δύση έχουν πολύ περισσότερα που τις ενώνουν, από εκείνα που τις χωρίζουν. Και η συνεργασία μας δεν είναι μόνον οικονομική. Για να αποδώσει οικονομικά, πρέπει προηγουμένως να στηρίζεται και στον πολιτισμό, σε κοινές αρχές και αξίες».

«Οι πολιτισμοί δεν συγκρούονται. Οι πραγματικοί πολιτισμοί απλώς ορισμένες φορές χάνουν την επικοινωνία μεταξύ τους, ‘κόβονται οι γέφυρες’. Αυτές τις ‘γέφυρες’ πρέπει να ξαναχτίσουμε. Αυτή την επικοινωνία πρέπει να αποκαταστήσουμε. Αυτός είναι ο ρόλος του Διαλόγου των Πολιτισμών. Και θεωρώ ότι η Ελλάδα και η Κίνα, λόγω των πολιτισμών τους, είναι κατ’ εξοχήν ικανές να δώσουν το παράδειγμα για το τι σημαίνει Διάλογος των Πολιτισμών και πόσο μπορεί αυτός να συμβάλλει στην εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης» αναφέρει.

Όπως τονίζει «ζούμε ταραγμένους και επικίνδυνους καιρούς και πρέπει να υπερασπισθούμε πριν από όλα τον άνθρωπο, την δικαιοσύνη, την κοινωνική δικαιοσύνη. Εάν δεν το πράξουμε μέσω διαλόγου των πολιτισμών δεν υπάρχει άλλος καλύτερος τρόπος να το κάνουμε. Και σε αυτό οι δύο χώρες μας έχουν μεγάλο ρόλο να διαδραματίσουν, ανεξάρτητα από το μέγεθος της κάθε μιας. Διότι ο διάλογος των πολιτισμών δεν είναι θέμα πληθυσμού, είναι θέμα παιδείας, θέμα αρχών και αξιών. Και η σημασία του κάθε πολιτισμού δεν μετριέται με το πλήθος των ανθρώπων αλλά κυρίως με την αξία των ιδεών».