Με την κατάληξή της έξω από τη Βουλή ολοκληρώθηκε η πορεία της ΓΣΕΕ, ενώ νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.
Και οι δύο διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικο και το φορολογικό νομοσχέδιο, με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Παράλληλα, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικά ένστολοι έξω από τη Βουλή το μεσημέρι.
Αυτό το ασφαλιστικό στην πράξη δεν πρέπει να περάσει, δήλωσε o πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαρακος. Όπως είπε, αυτό το νομοσχέδιο για τον ένστολο σημαίνει κατεδάφιση των πάντων.
Αν και οι διαμαρτυρόμενοι ένστολοι δεν έκαναν κάποια κίνηση, τα ΜΑΤ μετακινήθηκαν ώστε να αποτρέψουν τυχόν πρόσβασή τους στο προαύλιο του Κοινοβουλίου.
Συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν και οι δημοσιογράφοι. Η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ αντιδρούν στο προς ψήφιση νομοσχέδιο καθώς όπως υποστηρίζουν οδηγεί στη βίαιη ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ «σε έναν εν τη γενέσει του ελλειμματικό ΕΦΚΑ», στην κατάργηση του αγγελιόσημου, θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρεία και γενικά φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού.
Στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται νέο συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγμα.
ΓΣΕΕ: Συνέχιση του αγώνα με κάθε μέσο
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει πως οι εργαζόμενοι διαδήλωση ενωτικά, μαζικά και αγωνιστικά «ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που ρίχνουν την ταφόπλακα σε ασφαλισμένους, συνταξιούχους και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».
Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου είχε προγραμματιστεί και ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
«Η κυβέρνηση με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, το περιεχόμενο των οποίων δεν προλαβαίνουν να μάθουν ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές της, ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο και να φέρει έναν νόμο, που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εξαθλιώνει εργαζόμενους και συνταξιούχους και να στερεί κάθε ελπίδα από τους ανέργους, οδηγώντας τους στην απόγνωση» σημειώνει η Συνομοσπονδία και διαμηνύει πως θα συνεχίσει τον αγώνα με κάθε μέσο και τρόπο, που έχει στη διάθεσή της.
«Όσο οι κυβερνώντες παραμένουν προσηλωμένοι, σε σκληρά και αδιέξοδα μέτρα, τόσο ο αγώνας θα αποτελεί μονόδρομο» καταλήγει.
Δ. Κουτσούμπας: Η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση
Σε δήλωσή του από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε:
«Πριν 130 χρόνια οι εργάτες του Σικάγο και οι συνεχιστές τους στη συνέχεια έχυσαν το αίμα τους για τα δικαιώματα της τάξης τους. Σήμερα το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν πίσω όλες εκείνες τις κατακτήσεις, που πότισαν με το αίμα τους οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, του κόσμου ολάκερου. Δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, διεθνώς, μπορεί, πρέπει να ανασυνταχθεί, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να περάσει στη νέα αντεπίθεση. Η προσωρινή υποχώρηση που υπάρχει, οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε απογοήτευση, στη μοιρολατρία. Οι εργαζόμενοι, οι λαοί έχουν τη δύναμη, αυτή τη δύναμη πρέπει να αξιοποιήσουν. Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύει σταθερά το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα, το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, σε ολάκερο τον κόσμο».
Π. Λαφαζάνης: Οι κυβερνητικοί υπαλληλίσκοι θα φύγουν κακήν κακώς
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της πορείας προς το Συνταγμα ο επικεφαλης της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για δικτατορία του ευρώ, της γερμανικής ΕΕ και των τραπεζιτών που έχει επιβάλει κατοχή σε αυτή τη χώρα, ενώ προέβλεψε ότι γρήγορα θα γκρεμιστεί από τον ελληνικό λαό.
«Οι κυβερνητικοί υπαλληλίσκοι και η ηγεσία του μνημονιακού πολιτικού κόσμου θα έχουν πολύ γρήγορα κακό, πολύ κακό, τέλος και θα φύγουν κακήν κακώς, διωγμένοι νύχτα, από τη χώρα, θα πληρώσουν παραδειγματικά για τα εγκλήματα που έχουν κάνει και τα ερείπια που έχουν συσσωρεύσει στον τόπο» πρόσθεσε.
Καταλήγοντας επανέλαβε τη θέση του ότι «η Ελλάδα χρειάζεται αυτές τις ώρες ένα μεγάλο προοδευτικό σοκ με την έξοδο από την ευρωζώνη, τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, τη σεισάχθεια και τη γενναία ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, την εθνικοποίηση των τραπεζών και ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού που θα ενισχύσει μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας».
Συλλαλητήρια και στη Θεσσαλονίκη
Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχέδιου για το ασφαλιστικό- φορολογικό από τη Βουλή, αλλά και για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κτήριο του Εργατοϋλαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), όπου μίλησαν στους συγκεντρωθέντες, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Τάσος Φωκιανίδης.
Η συμμετοχή στη συγκέντρωση ήταν περιορισμένη και ο πρόεδρος του ΕΚΘ ανακοίνωσε ότι η καθιερωμένη πορεία προς το κέντρο της πόλης για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς ακυρώθηκε. Όπως έκανε γνωστό, αύριο Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα, θα κατατεθούν στεφάνια στη μνήμη των καπνεργατών στο σημείο που δολοφονήθηκαν τον Μάη του ΄36.
Νωρίτερα, στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση και στη συνέχεια οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό, κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κατέληξαν στο μνημείο των καπνεργατών όπου κατέθεσαν στεφάνια και στη συνέχεια διαλύθηκαν.
Επίσης, μέλη του ΚΚΕ (μ-λ) και του αντεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα, ενώ μια ακόμα πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν διαδηλωτές που αντιτίθενται στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Μάλιστα, ομάδες διαδηλωτών πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εισόδους καταστημάτων που λειτουργούσαν, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια.
Συγκεντρώσεις στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της δυτικής Ελλάδας
Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιηθήκαν και στην Πάτρα.
Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το Εργατικό κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.ά.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια των ομιλιών, «όσο η κυβέρνηση εμμένει ανερυθρίαστα να πληρώνουν το μάρμαρο οι ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες και να αφήνει στο απυρόβλητο τους έχοντες, τόσο εμείς θα κλιμακώνουμε τους αγώνες μας».
Όμως, πριν ολοκληρωθούν οι ομιλίες, μέρος των συγκεντρωμένων αποχώρησε και συγκρότησε ξεχωριστή πορεία. Στην συνέχεια ξεκίνησε η προγραμματισμένη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.
Λίγα μέτρα πιο μακριά, και συγκεκριμένα στην πλατεία Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που είχαν οργανώσει το ΠΑΜΕ και εργατικά συνδικάτα.
Οι ομιλητές ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση στη Βουλή τα νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, που ξεθεμελιώνουν την κοινωνική ασφάλιση και αφανίζουν το εργατικό λαϊκό εισόδημα», προσθέτοντας πως «δεν συμβιβαζόμαστε με την εξαθλίωση, την ανέχεια, τη νέα σφαγή στη ζωή μας».
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Πάτρας.
Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στον Πύργο, στο Αγρίνιο, στο Αίγιο, στο Μεσολόγγι, στην Ναύπακτο κ.ά.
Διαδηλώσεις και στις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου
Διπλές ήταν οι συγκεντρώσεις και στις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου.
Στην Τρίπολη στις 10.00 το πρωί πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και της ΑΔΕΔΥ στην κεντρική πλατεία της πόλης και μισή ώρα αργότερα έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Πετρινού.
Οι ομιλίες και στις δύο συγκεντρώσεις επικεντρώθηκαν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπου έκαναν λόγο για «ασφαλιστική φορολογία», που ξεθεμελιώνει την κοινωνική ασφάλιση κι αποβαίνει σε βάρος όλων των εργαζομένων.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες στο κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν στη θέση Αϊ Θανάσης, δίπλα στις φυλακές της Τρίπολης, όπου την Πρωτομαγιά του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής σκότωσαν 40 πατριώτες.
Αρχικά, έφτασε η πορεία του Εργατικού Κέντρου, οι οποίοι τέλεσαν τρισάγιο και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των αντιστασιακών και λίγο μετά, στο σημείο έφτασε η πορεία του ΠΑΜΕ, όπου κι αυτοί κατέθεσαν στεφάνια και στο μνημείο των εκτελεσθέντων με αποφάσεις του έκτακτου στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947-1949, που βρίσκεται παραπλεύρως στον ίδιο χώρο.
Στην Καλαμάτα έγιναν, επίσης, δύο συγκεντρώσεις, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο η μια και του ΠΑΜΕ στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες που κατέληξαν στο λιμάνι, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των λιμενεργατών που φονεύθηκαν στις 9 Μαΐου το 1934.
Το πρωί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ απέκλεισε την είσοδο στο σούπερ μάρκετ ΑΒ, ενώ στις 11.30 περίπου κι ενώ έφτασε η πορεία στο λιμάνι, κατευθύνθηκαν στο Jumbo, όπου ζήτησαν από τον υπεύθυνο να κλείσει το κατάστημα. Έγιναν κάποιες συζητήσεις και στη συνέχεια κάλεσαν από τα μεγάφωνα να αποχωρήσουν οι λιγοστοί πελάτες κι εργαζόμενοι που ήταν μέσα και το πολυκατάστημα έκλεισε.
Στο Ναύπλιο πραγματοποιήθηκε μια συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Καποδίστρια και μετά την ομιλία έγινε πορεία γύρω από την πλατεία. Μια συγκέντρωση έγινε από το ΠΑΜΕ και στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.
Στην Κόρινθο, έγιαν δύο συγκεντρώσεις, μια από το Εργατικό Κέντρο και την ΑΔΕΔΥ στο χώρο του εργοστασίου της παλαιάς Σωληνουργίας, ενώ στην κεντρική πλατεία, στα Περιβολάκια, έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Δύο συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο και Χανιά
Με δύο συγκεντρώσεις και πορείες, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιστημονικοί φορείς, συνταξιούχοι και άνεργοι από το Ηράκλειο εξέφρασαν σήμερα την αντίθεση τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφισθεί απόψε από τη Βουλή, και τιμώντας παράλληλα τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Η πρώτη συγκέντρωση οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έξω από τα γραφεία του και στη συνέχεια η διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία Ελευθερίας και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης με πανό και συνθήματα, όπως «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση», «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα», «Όχι στο νέο ασφαλιστικό – Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος και ανασφάλιστος» κ.ά.
Η δεύτερη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ, με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, ως «ταφόπλακα για εργαζόμενους και συνταξιούχους» και μιλά για «απαράδεκτες κυβερνητικές πρακτικές που δεν έχουν προηγούμενο», υποστηρίζοντας ότι «στο όνομα της κρίσης ο ελληνικός λαός συνεχίζει να βιώνει την πιο βάρβαρη ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων καθώς και της κοινωνίας ολόκληρης».
Ακόμη σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η Κοινωνική Ασφάλιση έχει ζωτική αξία για μας και τις οικογένειες μας και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν».
Δύο συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν και στα Χανιά.
Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Γιάννης Μανωλικάκης, «οι εργαζόμενοι τιμούν τους αγώνες της εργατικής τάξης λέγοντας όχι στα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό και φορολογικό που συρρικνώνουν τα εισοδήματα και καταργούν κατακτήσεις ετών».
Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία 1866 και πορεία στο ενετικό λιμάνι της πόλης.
«Οι εργαζόμενοι τιμούν την εργατική Πρωτομαγιά και λένε όχι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα-λαιμητόμο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό», τόνισε μεταξύ άλλων σε ομιλία του στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το μέλος της γραμματείας του κινήματος Φώτης Ριγανάκος.
Το μεσημέρι στο μνημείο εργαζομένων στην περιοχή Πασακάκι τελέστηκε από φορείς της περιοχής επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στέφανα από εκπροσώπους συλλόγων φορέων και οργανώσεων.