Στην άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για την Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών υπό την ευθύνη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μενφί, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή εκλογών ώστε «οι ίδιοι οι πολίτες της Λιβύης να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους» είναι να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τη Λιβύη.
Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, συζητήθηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σύντομα στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ δόθηκε έμφαση και στη συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού.
Ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης καλωσόρισε τον Λίβυο πρόεδρο και του ευχήθηκε «Ramadan Kareem» με αφορμή το Ραμαζάνι που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα συνάντησή τους λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στη Λιβύη.
«Για να επαναβεβαιώσουμε ότι οι ελληνολιβυκές σχέσεις, μετά από κάποιες περιόδους δυσκολίας, βρίσκονται στην αρχή μιας πολύ γόνιμης και παραγωγικής περιόδου» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σε σας και στον λιβυκό λαό, στο δύσκολο έργο σας να ανασυγκροτήσετε την πατρίδα σας. Να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους» είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την πρόθεση του προέδρου της Λιβύης αλλά και του πρωθυπουργού της «να συζητήσει η Λιβύη με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα προς τη Λιβύη, ο ελληνικός λαός είναι φίλος λαός της Λιβύης και, όπως είπε, οι σχέσεις των δύο χωρών χάνονται στα βάθη των αιώνων.
«Θέλω να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα η Λιβύη θα έχει πάντα έναν σταθερό φίλο και σύμμαχο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε η όμορφη, αλλά δοκιμασμένη χώρα σας να ξαναβρεί το δρόμο προς τη σταθερότητα και την ευημερία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Al-Menfi: Μέλημά μας η Ελλάδα να είναι πύλη στην ΕΕ
Απο την πλερά του, ο πρόεδρος της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μενφί, είπε κατά την έναρξη της συνάντησης ότι «πάντα κύριο μέλημά μας ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ σημείωσε πως από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό «δεν έχουμε δει παρά μόνο κάθε καλή συμπεριφορά».
Έκανε ιστορικές αναφορές στις σχέσεις των δύο χωρών κι έκανε λόγο για «κοινή ιστορία ανάμεσα στη Λιβύη και την Ελλάδα», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη σχέσεων με της Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πάντα ενδιαφερόμαστε για τη φιλία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάντα κύριο μέλημά μας ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φροντίζουμε για την εξέλιξη των σχέσεων, φροντίζουμε για το άνοιγμα νέων οριζόντων στις σχέσεις, ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Ελλάδα. Και αν κάποια στιγμή αυτές οι σχέσεις πέρασαν από κάποιες δύσκολες στιγμές, αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσα από ένα διάλογο και προσωπικά πιστεύω ότι τα κοινά σημεία που μας ενώνουν θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Λιβύης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και αναφορές στην πρεσβευτικη του θητεία στην Αθήνα, κατά την οποία, όπως είπε, φρόντισε να αυξηθεί το ποσοστό παρουσίας των ελληνικών εταιρειών στη χώρα του.
«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η σύσφιξη της οικονομικής εταιρικής σχέσης και, όπως είπε ο εξοχότατος κ. Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Λιβύη, οφείλουμε – και πρέπει – να επισπεύσουμε αυτή τη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας και να συγκροτήσουμε κοινές αντιπροσωπείες και αποστολές μεταξύ μας» είπε ο Λίβυος πρόεδρος.
Παράλληλα, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία, το άνοιγμα της πρεσβείας στην Τρίπολη και την επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, κάτι που, όπως είπε, «στην πραγματικότητα αντανακλά την επιθυμία της Ελλάδας να στηρίξει τη Λιβύη, να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης στην πορεία της».
Ο Λίβυος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι η επίσκεψή του είναι και μία πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη, έχοντας υπόψη τη σταθερότητα που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα του.
«Θα μου επιτρέψετε, αναφερόμενος στο θέμα της κυριαρχίας της χώρας μου, από τη στιγμή που είμαστε νέα κυβέρνηση, νέο προεδρικό συμβούλιο που φροντίζουμε στην εξασφάλιση αυτής της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, εφόσον η κυριαρχία συνδέεται με την απόλυτη και ολοκληρωμένη αποχώρηση όλων των πολιτοφυλακών από τη χώρα μου, και σε αυτό το θέμα έχουμε συζητήσει με διάφορες πλευρές για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, να αποχωρήσουν οι πολιτοφύλακες από την Λιβύη» τόνισε ο Μοχάμεντ αλ-Μενφί.
Καταλήγοντας, επισήμανε τη σημασία της διεθνούς στήριξης από τα Ηνωμένα Έθνη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει η Ελλάδα τη στήριξη σε όλα τα διεθνή φόρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος του χρόνου, «προκειμένου να αποχωρήσουν και να απομακρυνθούν όλοι οι μισθοφόροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μου».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Πηγή: ΑΜΠΕ