Αντιμέτωπος με το νορβηγικό κράτος, που εφεσίβαλε καταδικαστική απόφαση για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίσκεται ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ -που το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο και το νησί Ουτόγια. Κατά την ακροαματική διαδικασία ο μακελάρης υποστήριξε ότι λόγω της παρατεταμένης κράτησής του σε απομόνωση στη φυλακή, ριζοσπαστικοποιήθηκε περαιτέρω.
«Έγινα πιο ριζοσπαστικός. Ήμουν από την αρχή ριζοσπαστικός, αλλά αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια, έγινα πολύ πιο ριζοσπαστικός», είπε κατά την τρίτη ημέρα της εξέτασης της έφεσης που έχει ασκήσει το κράτος, το οποίο αρνείται ότι παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τις συνθήκες κράτησης του ακροδεξιού δολοφόνου.
Στις 22 Ιουλίου 2011, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, ο Μπρέιβικ είχε καταδιώξει για περισσότερο από μία ώρα τους συμμετέχοντες σε μια θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος οι οποίοι είχαν παγιδευτεί στο νησί Ουτόγια και είχε σκοτώσει 69 απ’ αυτούς. Λίγο νωρίτερα, είχε σκοτώσει άλλους οκτώ ανθρώπους πυροδοτώντας μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο.
Τον Αύγουστο 2012 καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 21 ετών που μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον. Οι συνθήκες κράτησής του χαρακτηρίζονται άνετες, καθώς έχει στη διάθεσή του τρία κελιά στα οποία υπάρχουν τηλεοράσεις, βιντεοπαιγνίδια και όργανα γυμναστικής.
Παρόλα αυτά η Νορβηγία καταδικάσθηκε τον περασμένο Απρίλιο για «απάνθρωπη» και «εξευτελιστική» μεταχείριση που παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτό συνέβη λόγω της παρατεταμένης απομόνωσης του Μπρέιβικ, ο οποίος για λόγους ασφαλείας κρατείται εδώ και 5,5 χρόνια μακριά από άλλους κρατούμενους.
«Έχω επηρεασθεί σοβαρά από την απομόνωση και η ριζοσπαστικοποίηση είναι ίσως η πιο σοβαρή συνέπεια της απομόνωσής μου», επέμεινε ο Μπρέιβικ.
Το κράτος από την πλευρά του αμφισβητεί ότι είναι απομονωμένος, επισημαίνοντας τις πολλαπλές δραστηριότητες που του προτείνονται, την αλληλογραφία του με τον έξω κόσμο και τις πολυάριθμες αλληλεπιδράσεις που έχει με τα πρόσωπα που τον επιβλέπουν, το ιατρικό προσωπικό, τους πάστορες, τους συνηγόρους του, καθώς και με έναν σωφρονιστικό επισκέπτη.
Η δίκη διεξάγεται στη φυλακή του Σίεν όπου είναι φυλακισμένος ο Μπρέιβικ. Πρόκειται να διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου και η ετυμηγορία αναμένεται τον Φεβρουάριο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters